Френският президент възстановява връзките си в балтийския регион с обещание

...
Френският президент възстановява връзките си в балтийския регион с обещание
Коментари Харесай

Financial Times: Все повече страни от НАТО подкрепят новата политика на Макрон

Френският президент възвръща връзките си в балтийския район с заричане да победи Русия и намира от ден на ден поддръжка в страни от НАТО, пише The Financial Times.

" Френският президент е бил прав да държи Русия в неопределеност за границите на западната поддръжка за Киев, когато е изказал опцията за изпращане на войски в Украйна ", разяснява външният министър на Финландия. Елина Валтонен е декларирала пред Financial Times, че " в този момент не е моментът за изпращане на бойци на място и даже не сме склонни да го обсъждаме на този стадий. Но в дълготраен проект, несъмнено, не трябва да изключваме нищо ".

Забележките на Валтонен, повторени от водачи и публични лица в Балтийските страни, акцентират по какъв начин Макрон е намерил благоволението на членовете на фронтовата линия на НАТО след неотдавнашното му превръщане към Русия и предизвестията му, че " провалянето на Москва в Украйна е от първостепенно значение за сигурността на Европа ".

В продължение на десетилетия Франция е гледана с надълбоко съмнение в огромна част от Централна и Източна Европа, защото подценява ползите на района в региона на сигурността, ухажвайки Кремъл. " Дори след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и доказателствата за широкоразпространени военни закононарушения Макрон съобщи, че Русия не би трябвало да бъде " унижавана ", написа FT, представен от " Фокус ".

Оттогава той стигна до заключението, че Русия съставлява екзистенциална опасност за Европейски Съюз и за френската сигурност. Френският президент смая съдружниците си през февруари, когато разкри, че може да е подготвен да изпрати бойни сили, с цел да попречи на съветската победа над Украйна. Той съобщи, че се пробва да възвърне " стратегическата двоякост " по отношение на Москва.

Германия, Съединени американски щати и Обединеното кралство обаче бързо изключиха разполагането на войски, което съгласно критиците на Макрон отхвърля двусмислието, което той се опитваше да сътвори.

Валтонен счита, че напълно не е било неточност да се държи Русия в догадки за това какво ще са подготвени да създадат поддръжниците на Украйна. " Защо ние, изключително като не знаем до каква степен ще стигне тази война и какво ще се случи в бъдеще, да разкриваме всичките си карти? Наистина не бих могла да знам. "

Ингрида Шимоните, министър-председател на Литва, също се е изказала позитивно за опита на Макрон да сътвори " стратегическа двоякост ". " Това, което ми хареса в двете неотдавнашни изказвания на президента Макрон, е, че той съобщи, че в действителност за какво би трябвало да си слагаме червени линии, когато Путин по принцип няма червени линии? "

" При отсъствието на единодушие Макрон прави най-мъдрия ход', разяснява Жигимантас Павилионис, началник на комисията по външни работи в литовския парламент. " Той ни чува. Той ни схваща. "

Външният министър на Естония Маргус Цахкна декларира, че намесата на Макрон е " събудила малко водачите на Европа - вместо да се изпращат войски на място, е по-безопасно да се изпратят оръжия и пари " в Украйна. " Това кара Путин да се загрижи за това какво в действителност може да направи Европа. Това ексцентрично мислене е потребно. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР