Френският президент , който се очаква тази седмица да участва

...
Френският президент , който се очаква тази седмица да участва
Коментари Харесай

Макрон заминава за Монголия на първа визита на френски президент в тази страна

Френският президент, който се чака тази седмица да взе участие в срещата на върха на Г-7 в Япония, по-късно ще направи спирка в Монголия в неделя за малко посещаване, съобщи Франс прес. Агенцията отбелязва, че това ще е първа сходна аудиенция на френски президент в тази страна без изход на море, ситуирана сред Китай и Русия, към която Западът демонстрира възходящ интерес.

Макрон ще взе участие от петък до неделя в срещи с водачите на Япония, Съединени американски щати, Канада, Германия, Англия и Италия в японския град Хирошима.

В неделя, след заключителната си конференция, той ще замине за Улан Батор за вечеря с монголския президент Ухнаагийн Хурелсух, заяви Елисейския замък.

Макрон ще посети и Музея на Чингис Хан, великия монголски поробител от 13 век. Музеят ще изпрати част от сбирката си на Историческия музей във френския град Нант за галерия, планувана за октомври. Френският президент ще замине за Париж късно вечерта в неделя.

„ Фактът, че Монголия е на пътя ни назад за Франция, ни разрешава да създадем тази първа историческа аудиенция, като ѝ придадем доста особено значение “, обясниха чиновници от антуража на Макрон, написа Българска телеграфна агенция.

На двустранно равнище Франция счита, че има „ доста съществени благоприятни условия за съдействие “, защото Монголия,  която е на 90 % подвластна от вноса на въглища за своята енергетика, има „ проблем с декарбонизацията на своята стопанска система “. Сътрудничеството с Франция би могло да й помогне да се оправи с казуса.

Азиатската страна през последните години е обект на възходящ интерес от страна на Съединени американски щати, като част от тактиката на Вашингтон за противопоставяне на възхода на Пекин. 

Монголия е обхваната от политическа неустойчивост от приемането на първата си демократична конституция през 1992 година, когато започнаха демократичните промени в страната, показва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР