Френският президент Еманюел Макронполитическите партии, както и президента Румен Радев

...
Френският президент Еманюел Макронполитическите партии, както и президента Румен Радев
Коментари Харесай

Чакахме прекалено дълго. Макрон призова българските политици да подкрепят споразумението със Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон политическите партии, както и президента Румен Радев да поддържат френското предложение за компромис със Северна Македония. Това стана след среща на върха в Брюксел в четвъртък.

Т.нар. планува българските условия пред Скопие да се трансфорат в част от уговорките на Северна Македония пред Европейски Съюз, а Европейската комисия да е поръчител за осъществяването им. Този вид стана прочут като “френско предложение ”, защото идва по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Предложението цели да докара до повдигане на ветото, което България наложи върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

"В идните часове чакаме вота на българския парламент. И разгадавам на всички фактори в българския политически живот ", сподели Макрон. Той поздрави "смелостта " на премиера в оставка Кирил Петков , който по негови думи е "направил всичко ".

"Сега се обръщаме към президента на републиката. Той би трябвало да се ангажира. Разчитаме на това. Коалицията и тези, които я напуснаха и минаха в съпротива, техен дълг е да защитят постигнатото ", сподели още Макрон.

Той добави, че предстоят диалози със Северна Македония, с цел да се довърши съглашението. "Ако всичко върви по този начин, още идната седмица на среща на непрекъснатите представители можем да реализираме прогрес и приобщаване на Република Северна Македония и Албания. Но е правилно, че чакахме прекомерно дълго, имайки поради всички направени старания ", сподели френският президент. "Оттук нататък става въпрос за доверие ".

В четвъртък Комисията по външна политика в българския парламент одобри решение държавното управление да утвърди френското предложение за разрешаване на разногласието със Северна Македония при изискване, че то бъде променено, тъй че да извърши избрани условия.

Решението беше признато с гласовете на депутатите от “Продължаваме смяната ” , ГЕРБ , Движение за права и свободи и “Демократична България ” .

В петък се чака Народното събрание да гласоподава предлагането.

България наложи несъгласие върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз през 2020 година Тогава управляваше държавно управление на ГЕРБ и “Обединени патриоти ”.
 Чудите се какъв е този звук за Северна Македония. Ето обяснението  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР