Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия по собствено желание

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия по собствено желание
Коментари Харесай

Макрон: Възобновяването на диалога с Русия е възможно, ако има зачитане на международното право

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че " Русия по лично предпочитание се е сложила в обстановка, в която към този момент не зачита интернационалното право, в която още веднъж се е трансформирала в една от дребното колониални сили на 21 в., водейки империалистична война против съседката си Украйна ". Думите му са от изявление за " Франс енфо ", Радио " Франс " и " Франс 24 ", обещано в коридорите на срещата на върха в Париж, оповестява Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ако съветският президент му се обади на следващия ден, Макрон ще вдигне сигурно телефона, увери френският държавен глава. " Ако ми се обади, с цел да ми предложи нещо, ще приема диалога, тъй като Франция постоянно е била улесняваща и посредническа мощ ". Но той предизвести, че " възобновяването на разговора е допустимо, единствено в случай че има ценене на интернационалното право, което е единственото, което ни разрешава да живеем в мир ". Макрон акцентира, че самият той " няма причина да се обажда на Владимир Путин през днешния ден ", в разгара на украинската контраатака.

" Надявам се, че ще пристигна време за договаряния при изискванията на Украйна ", добави той.

Depuis le Sommet de Paris pour un nouveau pacte financier mondial, je réponds aux questions de France Info, RFI et France 24.

Макрон упрекна Русия, че е " мощ, която дестабилизира Африка ", и изрази страдание, че изборът на Москва " не играе позитивна роля за интернационалната общественост ".

" Това е мощ, която дестабилизира Африка посредством частни милиции, които се възползват от цивилното население и го изнудват ", съгласно френския държавен глава. Той подсети, че " това е документирано от Организация на обединените нации в Централноафриканската република ", по отношение на наемническата група " Вагнер ".

Макрон прикани и за " готовност " за въвеждане на интернационалните налози върху финансовите транзакции, самолетните билети и морските транспорти, с цел да се финансира битката за климата и против бедността. В това би трябвало обаче да вземат участие всички страни. " Международно данъчно облагане в една-единствена страна не работи ", добави той, малко преди закриването на срещата на върха за нов международен финансов пакт.

Френският президент не изключва изцяло опцията да се застъпи за въвеждане на световен налог върху благосъстоянието за финансиране на битката против климатичните промени, откакто значително анулира сходен закон във Франция. " Отмених част от този закон във Франция, тъй като на процедура бяхме единствените, които го направиха ", изясни той.

" Смятам, че се нуждаем от интернационално данъчно облагане, с цел да финансираме " битката с климатичните промени, акцентира Макрон. Той удостовери, че Франция е на едно от челните места, като даде за образец въведените от неговото държавно управление налози върху финансовите преводи и самолетните билети. " Кой различен го е направил? Около нас съвсем никой ", уточни той. Освен това, съгласно Макрон, би трябвало да се таксува с налог и корабоплаването – само че освен френските предприятия, акцентира той, като прикани Китай и другите западни страни да одобряват сходен план.

Макрон приветства и " доста съответния " прогрес, реализиран по време на срещата му на върха, по-специално във връзка с преструктурирането на дълга на Замбия и пакта за " обективен " енергиен преход със Сенегал.

Вчера Международният валутен фонд (МВФ) разгласи, че е постигнал задачата си да преразпредели 100 милиарда $ от специфичните права на тираж (СПТ) на институцията към бедните страни. 

" И ние, французите, ще преразпределим 40% от нашите СПТ ", посочи Макрон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР