Френският президент Еманюел Макрон сключи търговски споразумения с Катар за

...
Френският президент Еманюел Макрон сключи търговски споразумения с Катар за
Коментари Харесай

Франция продаде на Катар изтребители „Рафал” и бронирани машини

Френският президент Еманюел Макрон подписа търговски съглашения с Катар за милиарди долари, в това число продажба на изтребители " Рафал " и стотици бронирани машини на емирството, осведоми Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че покупко-продажбите са подписани на фона на напрежението в Близкия изток.

Макрон е в Доха за диалози с емира Тамим бин Хамад ал Тани по отношение на битката против финансирането на тероризъм.

Катар се съгласи да закупи 12 изтребителя " Рафал " и в бъдеще може да вземе още 36. Емирството към този момент закупи 24 самолета за 5 милиарда евро, в това число ракети.

Споразуменията също включват закупуване на 490 бронирани автомобила от компанията Nexter. С тях се изпраща сигнал до съседите, откакто Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха политическите си и търговски връзки с Доха през юни. Те упрекват Катар, че поддържа тероризма, което се отхвърля от емирството.

Катар ще купи 50 самолета a321neo на Airbus с алтернатива за спомагателни 30, а също по този начин е подписан контракт с френски консорциум за строителство на метро в Доха за към 3 милиарда евро.

Париж има тесни търговски и политически връзки с Катар и желае задълбочаване на бизнес ползите, а също по този начин поощряване на катарските вложения във Франция, където богатата на газ страна има активи за към 10 милиарда $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР