Френският президент Еманюел Макрон призова украинските партньори и съюзници да

...
Френският президент Еманюел Макрон призова украинските партньори и съюзници да
Коментари Харесай

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Френският президент Еманюел Макрон прикани украинските сътрудници и съдружници да проявят храброст, тъй като Европа наближава сериозен миг, в който няма място за плашливост.

" Войната се завърна на нашата земя, сили, които станаха неудържими, уголемяват опасността, като ни нападат от ден на ден всеки ден ", акцентира той при идването си в чешката столица Прага.

Коментарът му идва след негово спорно изказване, че не изключва евентуално разполагане на западни войски в поддръжка на Украйна на бойното поле.

Впоследствие обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, дружно с няколко европейски страни и Съединени американски щати, изключиха сходен сюжет.

На собствен ред Москва предизвести, че възможното въвличане на Запада в спора ще го въвлече в пряк конфликт с Русия.

Френският президент е в Прага във вторник, с цел да обясни позицията на страната си по отношение на чешки проект за закупуване на оръжия отвън Европа за опустошената от войната Украйна. По време на еднодневното си посещаване той ще се срещне с президента на Чехия Петр Павел и министър-председателя Петр Фиала и ще вземе присъединяване в нуклеарен конгрес, оповестява " Франс прес ".

На конференция по сигурността в Мюнхен предишния месец Павел съобщи, че Чехия - страна членка на Европейски Съюз и НАТО с население от 10,8 милиона души - е успяла да събере доста количество оръжия за Украйна отвън континента.

Той уточни, че взаимно с Канада и Дания чехите са " разпознали " 500 000 броя 155-милиметрови муниции и 300 000 броя 122-милиметрови снаряди, " които ще можем да доставим в границите на седмици ".

Макрон съобщи, че страната му ще вземе присъединяване в самодейността, но не разкри детайлности за това с какъв брой ще способства. Нидерландия към този момент даде обещание да подари 100 милиона евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР