Френският президент Еманюел Макрон последва примера на и заяви, че

...
Френският президент Еманюел Макрон последва примера на и заяви, че
Коментари Харесай

Еманюел Макрон призна отговорността на Франция за геноцида в Руанда

Френският президент Еманюел Макрон последва образеца на и съобщи, че Франция има " роля, история и политическа отговорност " по отношение на Руанда, само че акцентира, че страната не е била съизвършител в геноцида през 1994 година, при който умират 500 хиляди души, съобщи France 24. Френският президент дойде в столицата Кигали в четвъртък и бе посрещнат от президента на Руанда Пол Кагаме. Целта на визитата бе двете страни да потушат съвсем три десетилетия политическо напрежение.

Посещението на Макрон в Руанда се случва след публикуването на два отчета през март и април, чиято цел е да изследват ролята на Франция в геноцида. В констатациите, признати от френското държавно управление, историците упрекват Париж в тесни връзки с етническия режим на болшинството хуту, които избиват 500 хиляди души от малцинството тутси, както и умерени хуту. Комисията обаче не откри доказателства за съучастието на Франция в кръвопролитията.

Макрон е първият френски водач от 2010 година насам, посетил централноафриканската страна. ``Стоейки тук днес със примирение и почитание аз осъзнах нашите отговорности``, сподели Макрон в речта си пред паметника в Кигали, където са заровени останките на 250 хиляди жертви на геноцида. 

Докато някои се надяваха на цялостно опрощение, мненията на Макрон отидоха по-далеч от тези на предшествениците му. Френският президент сподели, че единствено тези, които са оживели след ужасните събития, ``може би ще имат силата да простят``. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР