Френският президент Еманюел Макрон обяви на пресконференция в четвъртък, че

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви на пресконференция в четвъртък, че
Коментари Харесай

Макрон залага на ядрена енергия, обещава до 15 нови реaктора за въглеродна неутралност до 2050 г.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи на конференция в четвъртък, че нови съвременни нуклеарни реактори ще бъдат пуснати в употреба във Франция до 2035 година, оповестява " Ройтерс ".

В речта си Макрон акцентира смисъла на френския енергиен суверенитет и нуждата от създаване на ново потомство реактори EPR-2 (Европейски реактори под налягане), които ще надминат по продуктивност предходния модел EPR.

" Предвид възходящото търсене на електрическа енергия и измененията в парка от нуклеарни реактори, чийто експлоатационен живот не може да бъде продължен, от през днешния ден стартираме нова стратегия за нуклеарен реактор . Искам да бъдат издигнати шест реактора EPR-2 и да стартираме да работим по построяването на осем спомагателни EPR-2 в бъдеще ", сподели Макрон.

Макрон слага нуклеарната сила в центъра на устрема на страната си към въглероден неутралитет до 2050 година
 Спорно решение на Европейски Съюз - афишира нуклеарните и газовите централи за „ зелени “
Спорно решение на Европейски Съюз - афишира нуклеарните и газовите централи за „ зелени “

Ходът има както съперници, по този начин и поддръжници

Макрон сподели, че новите централи ще бъдат издигнати и експлоатирани от следения от страната снабдител на сила EDF и че десетки милиарди евро обществено финансиране ще бъдат мобилизирани за финансиране на плановете и отбрана на финансите на EDF.

Обещавайки да форсира развиването на слънчева и офшорна вятърна сила във Франция, Макрон също разгласи, че желае да удължи живота на по-старите атомни централи до 50 години от 40 години сега , при изискване че е безвредно.

" Имаме шанс във Франция, че можем да разчитаме на мощна нуклеарна промишленост , богата на ноу-хау и със стотици хиляди работни места ", сподели Макрон, разкривайки новата си нуклеарна тактика в източния промишлен град Белфорт.

Ядреният проект на Макрон укрепва неговия ангажимент към нуклеарната енергетика , опора на следвоенната индустриална мощност на Франция, само че чието бъдеще бе нестабилно при започване на мандата му, защото той даде обещание да понижи тежестта на нуклеарната сила в енергийния микс на страната.

Решението на Макрон е завършено от амбициозните цели на Европейския съюз за въглеродна индиферентност в границите на три десетилетия, които слагат нов фокус върху енергийните форми, които отделят по-малко или нулеви парникови газове, в сравнение с изкопаемите горива.

Макрон сподели, че страната ще поеме своите отговорности за обезпечаване на финансите на EDF и неговия кратковременен и средносрочен финансов потенциал.
 Европейски учени с огромен пробив в термоядрения синтез
Европейски учени с огромен пробив в термоядрения синтез

Но синтезът е решение след 2050-та година, към този момент е нужна нуклеарна сила и възобновими източници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР