Френският президент Еманюел Макрон кацна днес в Багдад за първото

...
Френският президент Еманюел Макрон кацна днес в Багдад за първото
Коментари Харесай

От Бейрут Макрон отиде на мисия и в Багдад

Френският президент Еманюел Макрон кацна през днешния ден в Багдад за първото си публично посещаване в Ирак, където се надява да помогне на страната да възвърне своя суверенитет, предадоха Агенция Франс Прес и БГНЕС.

Идвайки напряко от двудневно пътешестване до Бейрут, столицата на спешния Ливан, Макрон е най-значимият водач на посещаване в Ирак, откогато министър председателят Мустафа ал Кадеми пристигна на власт през май.

В последната си вечер в Бейрут Макрон разгласи, че се насочва към Багдад, " с цел да стартира самодейност дружно с Организация на обединените нации за поддръжка на процеса на суверенитет ". " Има водачи и елементарни хора, които желаят да вземат ориста си в свои ръце. Ролята на Франция е да им помогне да го създадат ", сподели Макрон.

След интервенцията на Съединени американски щати, свалила диктатора Саддам Хюсеин през 2003 година, Ирак бе унищожен от еретически спорове. Кулминацията бе тероризмът на „ Ислямска страна “, владяла частите на страната шест години, преди джихадистите да бъдат отблъснати с интернационална поддръжка.

Ирак от години е под напън от Иран и Съединени американски щати. Тази година американски удар с безпилотни летателни апарати умъртви в Багдад висшия ирански военачалник Касем Солеймани, което накара Иран да изстреля ракети против американските войски в Ирак. Подкрепяни от Техеран групи са обвинени в изстрелване на ракети по дипломатически, военни и търговски обекти на Съединени американски щати в Ирак през последните месеци.

Франция не взе участие в нашествието, която смъкна Саддам, само че се причисли към ръководената от Съединени американски щати коалиция, основана през 2014 година за битка с " Ислямска страна ". По-рано тази година последният контингент от френски войски в Ирак се изтегли.

" Инициативата за суверенитет " на Макрон е индиректно обръщение към Турция, сподели иракски чиновник.

Анкара предприе през юни трансгранично въздушно и сухопътно нахлуване против кюрдски бунтовници в Северен Ирак, вбесявайки Багдад, който го назова нарушаване на иракска територия. Напрежението сред Франция и Турция към този момент е огромно поради спора в Либия, където и Париж, и Анкара, упрекнаха другия в интервенция и спор за правата за офшорни газове в Източното Средиземноморие.

Сегашното посещаване на Макрон е след интензивни диалози в Ливан - неговото второ посещаване след колосалната детонация на 4 август в пристанището в Бейрут, умъртвила повече от 180 души. Той беше ръководител на донорска конференция за Ливан предишния месец и съобщи, че е подготвен да организира още една през октомври.

" Макрон несъмнено се пробва да обърне Франция към Близкия изток “, сподели Карим Битар, професор по политология във Франция и Ливан.

Френският водач се концентрира върху Ливан и Ирак, които имат връзки както с Иран, по този начин и със Саудитска Арабия, защото счита, че Париж може да играе посредническа роля, в случай че районното напрежение ескалира в допълнение “, сподели Битар пред Агенция Франс Прес.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР