Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда българският парламент да гласува

...
Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда българският парламент да гласува
Коментари Харесай

Макрон чака до часове да гласуваме сваляне на ветото срещу Скопие

Френският президент Еманюел Макрон изрази вяра българският парламент да гласоподава в околните часове предлагането на Париж за събаряне на ветото за начало на договарянията с Република Северна Македония (РСМ).

Ако то мине през Народното събрание, още другата седмица непрекъснатите представители на Европейски Съюз могат да му дадат зелена светлина, сподели той след първия ден на Европейския съвет в Брюксел.

Форумът на европейските водачи бе предшестван от среща на върха „ ЕС-Западни Балкани “.

“Една страна-членка реагира със забавяне и изиска промени. Не можехме да се вършим, че това не съществува ", посочи Макрон, чиято страна до 30 юни е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

След което сподели:

“Дали това е заслужено по отношение на Северна Македония? Ще ви кажа искрено, че не е. "

Макрон изясни и какво е предписание френското председателство:

“Заради това ние упражнихме доста мощен напън върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата рецесия в България сега и ние не можем да се вършим, че я няма. Искам да поздравявам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и считам, че сме доста покрай съглашение.”

Макрон обаче също по този начин призна, че настояванията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи.

“Така че в идващите часове по това, което е контрактувано, разгадавам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в ръководещата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в съпротива. Всички те имат дълг на европейци да гласоподават поради това, което постигнахме”, заключи френският президент.

Той добави, че по-късно ще организира диалог с формалните представители на РСМ, с цел да завърши процесът.

Фактът, че на срещата не бе реализиран прогрес за започване на договаряния с РСМ и Албания, разгневи министър председателите Димитър Ковачевски и Еди Рама, както и сръбския президент Александър Вучич. На взаимна конференция те насочиха нападки против страната ни.

Нидерландският министър председател Марк Рюте обаче не скри очакванията си за добър излаз. Той съобщи, че пробивът сред София и Скопие може да бъде реализиран идната седмица.

„ На Балканите в никакъв случай нищо не е елементарно, само че считам, че тук можете да видите шшанс от 50-60 % за прогрес идната седмица “, сподели той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР