Френският премиер Жан Кастекс коментира в събота, че убийството на

...
Френският премиер Жан Кастекс коментира в събота, че убийството на
Коментари Харесай

Кастекс: Убийството на полицай в Рамбуйе е нападение срещу републиката

Френският министър председател Жан Кастекс разяснява в събота, че убийството на чиновник на полицията на френския град Рамбуйе като нахлуване против републиката , оповестява ТАСС.

" Отново нападат републиката, още веднъж провокират страната . Искам да повторя, че няма да позволим това ", сподели той, говорейки пред публицисти в Тулуза.

Премиерът разяснява, че прекъсва пътуването си до района Окситания, където възнамерява с изключение на Тулуза да посети и редица други градове. " Връщам се в Париж, с цел да проведа среща със съответните отдели и министри за случилото се в Рамбуйе ".
 36-годишен умъртви полицайка в Рамбуйе, югозападно от Париж
36-годишен умъртви полицайка в Рамбуйе, югозападно от Париж

Нападателят е убит, дошъл е от Тунис през 2006 година

Премиерът посети мястото на случая дружно с вътрешния министър Джералд Дарманен незабавно след нещастието в петък.

Тогава 36-годишен тунизиец заби нож във врата на полицайка във фоайето на полицейското ръководство , вследствие на което тя умря. Полицейските чиновници, които са били на входа на постройката, са стреляли по нападателя. В тежко положение той е приет в болница и скоро умира от раните си.

Според полицията тунизиецът е дошъл във Франция през 2009 година (първоначалната информация бе за 2006г.). Дълго време той живее в страната незаконно . Той получи уверение с позволение за краткотрайно престояване едвам през 2019 година

Стандартният документ , разрешението за престояване , му е публикуван през декември 2020 година и изтича през декември 2021 година Базите данни на полицията и вътрешното разузнаване не го показват като вероятен коренен ислямист .

Разследването на убийството е предадено на прокуратурата занимаваща се с тероризъм . Разследва се съзнателно ликвидиране с терористична цел. Разследващите към този момент са намерили ислямистки пропагандни материали в телефона на килъра .
 Макрон: Няма да се предадем в битката против ислямисткия тероризъм
Макрон: Няма да се предадем в битката против ислямисткия тероризъм

Макрон и Жан Кастекс дефинираха нападението в Рамбуей като терористична атака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР