Френският надзорен орган на финансовите пазари глоби 5 милиона евро

...
Френският надзорен орган на финансовите пазари глоби 5 милиона евро
Коментари Харесай

Франция глобява 5 млн. евро Bloomberg News за фалшива новина

Френският контролен орган на финансовите пазари санкции 5 милиона евро Bloomberg News за информация, основана на подправена вест, което провокира срив на акциите на френския строителен колос Vinci и изтри милиарди от пазарната му стойност, съобщи Агенция Франс Прес.
Акциите на компанията паднаха с близо една пета на 22 ноември 2016 година, откакто няколко медии излязоха с информации, основани на това, което трябваше да бъде известие за пресата от Vinci.
В изказването се споделя, че компанията е уволнила основния си финансов шеф и преразглежда своите сметки за 2015 година и първата половина на 2016 година след откриването на счетоводни неточности в размер на няколко милиарда евро.
Контролният орган на финансовите пазари (AMF) съобщи, че Bloomberg News популяризира " информация, която е трябвало да знае, че е погрешна ".
Фалшивото изказване беше съвсем неразличимо от естественото известие за пресата от групата, само че беше оповестено на по този начин наречения огледален уебсайт. Адресът на уеб страницата не беше естественият адрес и номерът на мобилния телефон на представителя беше погрешен.
Половин час след изпращане на истинското подправено изказване, измамниците изпратиха подправено отказване, допълвайки объркването, преди от Vinci да излязат с същинско отказване на „ новината “.
Акциите на компанията паднаха с 19 % в един миг, изтривайки шест милиарда евро от цената на компанията.
Bloomberg News съобщи, че е отчаян от решението на AMF и че възнамерява да апелира.
" Bloomberg News беше една от жертвите на изтънчена машинация... Съжаляваме, че AMF не откри и не наказа причинителя на измамата и избра вместо това да глоби медия, която правеше всичко допустимо да осведоми за това, което изглеждаше като значима вест, за която би трябвало да се осведоми ", съобщи представител на новинарската компания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР