Френският министър-председател Елизабет Борн заяви пред АФП в неделя, че

...
Френският министър-председател Елизабет Борн заяви пред АФП в неделя, че
Коментари Харесай

Елизабет Борн се среща с опозицията в навечерието на следващите протести

Френският министър-председател Елизабет Борн съобщи пред Агенция Франс Прес в неделя, че ще се срещне с водачи на опозицията при започване на идващия месец и е отворена за диалози с профсъюзите след седмици на митинги против пенсионните промени.
Елизабет Борн, министър председател на Франция
Тя също по този начин съобщи, че няма да употребява повече противоречивия механизъм, който й разреши да прокара непопулярните промени без парламентарно гласоподаване, отвън бюджетните въпроси.

Борн беседва с Агенция Франс Прес преди следващия ден на митинг във вторник, проведен от профсъюзите против пенсионните промени, които включват увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Подчертавайки, че е отворена за диалози с всички обществени сътрудници, тя добави: " Трябва да намерим верния път... Трябва да се успокоим ".

Но тя също по този начин съобщи, че пенсионната промяна ще продължи, при изискване че бъде утвърдена от Конституционния съвет, който ще се произнесе по конституционността на законодателството.

Опозиционните партии се надяват, че Съветът ще се произнесе против държавното управление по отношение на промяната поради метода, по който тя беше прокарана в Народното събрание без гласоподаване.

Борн употребява член 49, алинея 3 от конституцията, необятно именуван " 49, алинея 3 ", с цел да прокара законопроекта през Народното събрание без гласоподаване, когато стана ясно, че държавното управление не може да бъде несъмнено, че разполага с нужните гласове.

Това последно прибягване до мярката провокира два вота на съмнение, при единия от които държавното управление оцеля единствено с девет гласа - и провокира гневна реакция по улиците.

Протестното придвижване против пенсионната промяна се трансформира в най-голямата вътрешна рецесия през втория мандат на френския президент Еманюел Макрон, като след прокарването на промяната в Париж и други градове постоянно се стига до конфликти сред полиция и протестиращи.

Откакто стана министър-председател през май предходната година, Борн е употребила член 49, ал.3 11 пъти. Но в неделя тя съобщи пред Агенция Франс Прес, че оттук насетне няма да го употребява отвън финансовите въпроси.

Запитана за целите си през идващите седмици, тя отговори: " Имам две цели: да осигуря успокоение в страната в изискванията на това напрежение и да ускоря даването на отговори на упованията на френския народ. "

Макрон е упълномощил на Борн задачата да изготви стратегия за идващия стадий от ръководството ѝ. В понеделник ще има срещна с нея и с други висши членове на държавното управление.

Борн съобщи, че през седмицата до 3 април ще се срещне с парламентарни групи и политически партии, в това число с тези на опозицията, в опит да стартира разговор и за " усмиряване на страната ".

Но Жан-Люк Меленшон, някогашен претендент за президент на твърдолявата партия " Непреклонна Франция ", прикани в неделя пенсионните промени да бъдат оттеглени и Борн да си тръгне.

Марин льо Пен, лидерката на крайната десница, която насочи предизвикателство към Макрон на изборите през 2022 година, също съобщи, че Борн " би трябвало да си отиде или да бъде накарана да подаде оставка от президента ".

Във вторник държавното управление е изправено пред ново тестване, защото профсъюзите оповестиха нов ден на митинг против пенсионната промяна.

От януари насам стотици хиляди французи излязоха на спокойно шествие против промяната.

Но вълната от стачки - в това число стачката на парижките сметосъбирачи, поради която улиците бяха осеяни с отпадък - и от време на време насилствените митинги против промяната на държавното управление притеглят от ден на ден вниманието на интернационалните медии.

Силите за сигурност са подложени на рецензии за това, че съгласно критиците са употребявали прекомерно " твърда ръка " при оправянето с митингите.

Съветът на Европа съобщи в петък, че мирните протестиращи и публицистите би трябвало да бъдат предпазени от полицейско принуждение и случайни арести.

В събота Борн и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин опазиха полицията, като осъдиха насилието от страна на протестиращите.

В неделя IGPN, звеното за вътрешни работи на френската полиция, съобщи, че е почнало 17 следствия на произшествия от началото на митингите на 19 януари.

Миналата седмица френските управляващи оповестиха, че визитата на английския крал Чарлз III, което трябваше да стартира в неделя, е отсрочено поради актуалните безредици.

Днес един от протестиращите продължава да се бори за живота си след конфликти с полицията по време на проява в село Сен-Солен./БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР