Френският футболен клуб Олимпик (Лион) започна нелошо сезона в местното

...
Френският футболен клуб Олимпик (Лион) започна нелошо сезона в местното
Коментари Харесай

Цветът на бутонките се оказа голям проблем в "Олимпик"

Френският футболен клуб " Олимпик " (Лион) стартира нелошо сезона в локалното елитно състезание. Отборът има три победи и едно тъждество след първите четири кръга в Лига 1 и изостава единствено на 3 точки от водача " Пари Сен Жермен " и подгласниците му " Ланс " и " Олимпик " (Марсилия), като всички те са с по 13 т.

Но в отбора от Лион се появи непредвиден проблем. Феновете на отбора показаха бурно недоволството си от няколко футболисти поради цвета на бутонките, с които играят. Става въпрос за вратаря Антони Лопеш, десния бек Мало Гюсто, централния халф Усем Ауар и нападателя Карл Токо-Екамби. Причината е, че те играят с новия модел на " Адидас " - X Speedportal. А той е... със зелен цвят.

В семейството против " Троа " (4:1) от III кръг на трибуните даже се появи транспарант със зачеркната зелена бутонка и надпис " Уважавайте нашите обичаи ".

Защо в действителност е непоносимостта към този цвят? Отговорът е напълно елементарен - зеленият цвят е признакът на " Сент Етиен ", който е отдавнашен районен зложелател на " Олимпик " (Л). И по случая феновете в Лион не понасят нищо, обвързвано със зеленото. Не ги умилостиви даже ориста на " Сент Етиен ", който този сезон изпадна в Лига 2.

Нещо повече - тази злост към зеленото се поддържа и от управлението на " Олимпик " (Л), като в тази ситуация то толерира митинга на почитателите си. Това не е учудващо.

Като градска легенда в Лион е останал казусът, при който известният към този момент бивш нападател на отбора Сидни Гову излиза на подготовка със зелени бутонки. Тогавашният треньор Бернар Лакомб (самият той дълготраен състезател на " Олимпик ", който е напоен с концепцията за съперничеството против " Сент Етиен " ) веднага реагира и кара Гову да се прибере в съблекалнята и да си откри други обувки.

През 2011 година пък различен някогашен нападател на лионци - Бафатемби Гомис, получава предизвестие от самия президент на клуба Жан-Мишел Олас да престане да играе със зелени бутонки и е заставен да се съобрази.

Настоящата обстановка обаче е рискова, защото в нея не е замесен единствено един, а четирима футболисти от първия отбор. Те към този момент са подхванали ограничения, защото са наясно, че почитателите са правилни, само че също по този начин и елементарно могат да се разгневят. Мало Гюсто даже е помолил представителите на " Адидас " да го снабдят с бутонки в цветовете на " Олимпик " - бяло, синьо и алено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР