Френските тихоокеански острови Нова Каледония се подготвят за референдума в

...
Френските тихоокеански острови Нова Каледония се подготвят за референдума в
Коментари Харесай

​Нова Каледония ще гласува на референдум за независимост от Франция​

Френските тихоокеански острови Нова Каледония се приготвят за референдума в неделя, на който би трябвало да решат дали желаят да станат самостоятелна нация – избор, който се преглежда като самобитен тест на политиката на Франция, оповестява Агенция Франс Прес.

 © Българска телеграфна агенция
Островите са ситуирани единствено на 18 000 километра от сушата. Те са източник на най-големите ресурси от никел в света – суровина, необятно употребена в електрониката и стратегическа отвъдморска територия на Париж в Пасифика. Близо 175 000 души са имащите право на глас на островите, които са известни със зашеметяващите си плажове.
 © Българска телеграфна агенция
Социологически изследвания преди вота демонстрираха, че болшинството евентуално ще гласоподава за оставането под френска власт. Има обаче опасения, че референдумът може да провокира напрежение сред коренното население канак, което поддържа независимостта и заселниците, което да докара до кървави конфликти като тези от края на 80-те години на предишния век. Коренното население обаче съставлява едвам 50 % от електората, като някои поддържат оставането в границите на Франция – не на последно място поради финансовата инжекция от 1,3 милиарда евро, която Париж отпуска на островите всяка година.

Според изследванията към 75% от жителите ще гласоподават против независимостта и за оставането в границите на Франция, която превзема островите през 1853 година и ги употребява като наказателна затворническа колония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР