Френски и чужди лидери и политици изразиха съболезнования по повод

...
Френски и чужди лидери и политици изразиха съболезнования по повод
Коментари Харесай

Светът скърби за Жак Ширак

Френски и непознати водачи и политици показаха съболезнования във връзка кончината на някогашния френски президент Жак Ширак.

В Туитър немският канцлер Ангела Меркел назова Ширак " необикновен другар и сътрудник на германците " и сподели, че е доста натъжена от новината за гибелта му, съобщи Франс прес.

Германският външен министър Хайко Маас назова Ширак " популярен общественик и европеец ".
Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер сподели, че Ширак е бил популярен европеец и негов персонален другар. " За Ширак беше ясно, че Европа ще може да работи добре единствено ако Германия и Франция реализиран единение ", сподели Шрьодер, представен от ТАСС. " Ширак беше умел политик, който познаваше и разбираше историята на европейците. Той беше неотразим човек ", добави някогашният канцлер.

Руският президент Владимир Путин назова Ширак предвидлив и умен водач и сподели, че Русия ще помни неговия огромен персонален принос за развиването на другарските двустранни връзки. Държавният глава показа, че постоянно, когато е общувал със Ширак, се е възхищавал откровено на неговия разсъдък и на големите му познания, както и на умеенето му да взима добре претеглени решения даже и в най-трудните обстановки.-->

Британският министър председател Борис Джонсън назова Ширак незабравим водач, формирал ориста на Франция.

Депутатите във френския парламент резервираха минута безмълвие в памет на Ширак, а кметицата на Париж Ан Идалго разпореди знамената пред административните здания да бъдат свалени на половина в символ на печал. Френският президент Еманюел Макрон анулира планувано пътешестване в Южна Франция и ще направи довечера изказване във връзка гибелта на Ширак.

Лидерката на френската последна десница Марин Льо Пен напомни, че Ширак е уважавал доста отвъдморските френски територии и е бил президент, който е съумял да се опълчи на безумието на войната в Ирак.

Бившият френски президент Никола Саркози сподели, че със гибелта на Ширак си отива " част от живота му ". " Той въплъщаваше една Франция, която остана вярна на универсалните си полезности и на своята историческа роля ".

Жан-Клод Юнкер сподели, че е разтресен и надълбоко наскърбен. Той акцентира, че Ширак е оставил непреходно завещание на Франция и на Европейски Съюз и го назова " популярен общественик " и " огромен другар ".

Бившият белгийски министър председател Ги Верхофстат напомни, че Ширак е и имал изключителни знания по проблемите на Европейски Съюз, които е успявал да съчетае от време на време с извънредно възприятие за комизъм, съобщи Асошиейтед прес. " Когато с него обсъждахме сложни въпроси, неговото възприятие за комизъм постоянно внасяше нотка на облекчение ", сподели Верхофстат.

Ливанският министър председател Саад Харири сподели, че Ширак е най-великият човек, който е имала в миналото Франция, и добави, че ливанците и арабите усещат през днешния ден болежка от загубата на един човек, който надълбоко е белязал тяхното схващане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР