Французите все по-трудно се справят с последствията от инфлацията -

...
Французите все по-трудно се справят с последствията от инфлацията -
Коментари Харесай

В условията на инфлация: Как французите се справят с ръста на цените?

Французите все по-трудно се оправят с следствията от инфлацията - затрудняват се да заплащат сметките си поради покачващите се цени на храни, сила и горива.

С 30% са се нараснали закъсненията на вноските по заемите, а предишният месец са били закрити към 9 000 банкови карти. На този декор обява в Туитър с апел за икономии, на някогашния френски министър и сегашен еврокомисар Тиери Бретон, провокира спорни реакции във Франция.

Комисарят на Европейски Съюз по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон насочи апел към сънародниците си да понижат отоплението и температурата в домовете си с един до три градуса тази зима. Според някогашния френски министър това ще помогне да се свие с 15% потреблението на газ, както предложи Европейската комисия, на фона на рисковете от прекъсване на съветските доставки.

Малкият бизнес също търси решения за оцеляване. От началото на войната в Украйна дребна пекарна в Руан употребява по-малко газ, с цел да понижи с 25% сметката си, която е към 620 евро на месец.

" Преди вадехме по пет фурни дневно, в този момент ги намалихме до три. Организирахме работата по друг метод. Това значи, че печем специфичния самун дружно с багетите, а не поотделно. ", споделя Кристоф Могар, пекар.

С инфлацията порастват и цените на съществени храни като самун, масло, месо. Ресторант в Париж включва в менюто си повече сезонни и локални артикули, с цел да понижи транспортните разноски, и трансформира съставките в някои ястия.

" Преди рецептата беше телешко с ориз, само че поради повишаването го заменихме с агнешко, което също е доста вкусно. ", споделя основният готвач на ресторанта.

Френското държавно управление планува ваучери за храна за най-бедните. На близо 9 милиона семейства ще бъдат отпуснати по 100 евро и в допълнение по 50 евро за всяко дете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР