Французи разработиха соларен модул за монтаж върху електромобили, който увеличава

...
Коментари Харесай

Соларен модул за е-коли намалява зарежданията с 14%


Французи създадоха слънчев модул за монтаж върху електрически автомобили, който усилва пробега с до 4 км дневно (Снимка: CEA)

Клонът за нови енергийни технологии и наноматериали (Liten) на Френската комисия за различни сили и атомна сила създаде първообраз на фотоволтаичен комплект за вграждане в коли, който може да се употребява с всяко акумулаторно електрическо транспортно средство.

Комплектът е предопределен да се инсталира на покрива на транспортното средство. Огряван от слънцето, той е кадърен да зарежда непосредствено тяговата батерия на транспортното средство.

„ Според нашите калкулации, сходен комплект може да усили пробега на демонстрационното транспортно средство с 800 км годишно и да понижи честотата на презареждане с 14%. Това не е за подценяване за доста приложения “, споделиха учените.

„ За илюстрация – във Франция и съгласно изследването за персоналната подвижност от 2019 година на Министерството на екологичния преход и териториалното доближаване – 35,7% от пътуванията от вкъщи до работата са на по-малко от 5 км “, допълват те.
още по темата
Прототипният комплект се състои от 145 W фотоволтаичен панел, магнитен заден панел и MPPT контролер за зареждане. Има и батерия и микроинвертор, които могат да се употребяват за инжектиране на съхранената сила в мрежата, когато транспортното средство се презарежда.

„ Тестван на модел Renault Zoé, комплектът… демонстрира допустимо нарастване на пробега с до 4 километра дневно, когато дните са доста слънчеви “, твърди изследователският институт.

Liten планува да доразвие технологията, наречена VIPV, с поддръжката на автомобилни производители. Кои са те – институтът не разкрива.

„ На този стадий на разработка комплектът не разрешава непосредствено зареждане на главната батерия, което е крайната му цел “, споделят разработчиците. Системата е, по този начин да се каже, неинвазивна и „ може да се приспособява към всички презареждащи се модели “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР