Франция води кампания за това Европейският съюз да припознае водорода,

...
Франция води кампания за това Европейският съюз да припознае водорода,
Коментари Харесай

България, Франция и още седем страни-членки искат от ЕК водорода, получен от ядрена енергия, да бъде обявен за зелен

Франция води акция за това Европейският съюз да припознае водорода, създаден с помощта на нуклеарна сила, като част от своите правила за възобновима сила, само че някои страни членки се опълчват на концепцията, опасявайки се, че тя може да подкопае напъните за бързото увеличение на слънчевата и вятърната сила, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на писмо от държавните управления на девет страни от Европейски Съюз до Европейската комисия, до което организацията е получила достъп.

Министри от Франция, Полша, Чехия, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Унгария и България са призовали Европейската комисия да отвори за преразглеждане задачите на Европейски Съюз за възобновима сила, с цел да бъде включена като такава и водорода, създаден благодарение на нуклеарна сила.

Увеличаването на производството на водород, при което не се отделят нездравословни излъчвания, е от основно значение за проектите на Брюксел за понижаване на отделяния въглероден диоксид от промишлености като производството на торове и стомана.

Повечето от водорода, употребен в този момент в европейските стопански системи, се създава от въглища и газ. Водородът може да се създава и посредством електричество, тъй че Европейски Съюз желае да дефинира секторни цели за водород, създаден от възобновима електрическа енергия.

В писмото, което деветте страни дружно адресират до Европейска комисия, написа, че би трябвало да бъде включена нуклеарната сила, която е нисковъглеродна, само че не е възобновима, към новите правила за " зелена " сила.

Ние ще създадем идентични тласъци за производството и на водород от възобновими източници (т. нар. зелен водород – бел. р.) и водород, генериран с помощта на сила от изкопаеми горива (т. нар. наследник водород), се показва в писмото.

В противоположен случай " задачите (за развиване – бел. р.) само на възобновимите източници в действителност биха лимитирали скоростта на развиване на нашата атомна стопанска система ", пишат до Европейска комисия държавните управления на деветте страни.

Противно на тях минимум девет страни от Европейски Съюз се опълчват на тази концепция, измежду които са Германия, Дания, Австрия и Люксембург, са показали държавни представители.

Те настояват, че задачите на Европейски Съюз би трябвало да се съсредоточат само върху възобновими източници като вятър и слънце, с цел да подтикват всеобщото им повишаване, належащо за понижаване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива.

През идната седмица се чака да бъде разискван закон, който ще дефинира условия за разширение на възобновимата сила в Европа през актуалното десетилетие.

На този декор Франция даде зелена светлина за разглеждане на опцията за удължение на живота на нуклеарните си реактори до 60 години и даже повече, в случай че разпоредбите за сигурност разрешават това, написа в изказване на френското президентство.

Изявлението бе оповестено, откакто президентът Еманюел Макрон, който наскоро разгласи проекти за създаване на най-малко шест нови реактора доникъде на столетието, през днешния ден ръководи първата от поредност срещи по отношение на политиката на Франция във връзка с нуклеарните й мощности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР