Франция ще строи най-малко шест нови атомни реактора, съобщи президентът

...
Франция ще строи най-малко шест нови атомни реактора, съобщи президентът
Коментари Харесай

Франция строи поне 6 нови атомни реактора

Франция ще строи минимум шест нови атомни реактора, заяви президентът Еманюел Макрон, който разгласи огромен проект за френската енергийна самостоятелност.

Шест нови нуклеарни реактора от вид EPR 2 ще бъдат построени във Франция, разгласи френският президент Макрон. Предстои изследване за построяването на още осем в идващ стадий. Концепцията за тази нова " атомна случка " на Франция, както я назова президентът, ще бъде разисквана в идващите седмици, а строителството би трябвало да стартира през 2028 година Така в вероятност са общо 14 нови атомни реактора.

Нито един от настоящите в този момент атомни реактори няма да бъде спиран с изключение на заради риск за сигурността, разгласи още Макрон. Изграждането ще бъде поверено на френската държавна енергийна компания ЕДФ с дадено солидно финансиране.

" Трябва да създадем този избор през днешния ден " - отсече президентът. той акцентира на нуждата от по едно и също време развиване на атомната и възобновимите сили, с цел да има екологично и икономическо равновесие. Наред с това президентът разгласи и редица планове за развиване на слънчевата, вятърната сила и хидрогенните горива. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР