Франция се сблъска с втори ден транспортен хаос , затворени

...
Франция се сблъска с втори ден транспортен хаос , затворени
Коментари Харесай

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция се сблъска с втори ден транспортен безпорядък, затворени учебни заведения и лечебни заведения с непълен личен състав в петък, защото профсъюзите обявиха, че няма да се откажат да стачкуват против пенсионните промени на Еманюел Макрон, до момента в който президентът не отстъпи, оповестява " Ройтерс ".

Голяма част от Франция спря в четвъртък, към транспортните служащи се причислиха учители, лекари, полиция, пожарникари и държавни чиновници, до момента в който пушек и сълзотворен газ се виждаха по улиците на Париж, защото някои митинги прераснаха в принуждение, което докара до десетки арести.

Според формалните данни на френската полиция, 800 000 души са протестирали в цялата страна, в това число 65 000 в Париж. Лидерите на профсъюзите и протестиращите оповестяват за 1,5 милиона души.

Днес са анулирани влакове в час пик в Париж и 10 от 16 линии на метрото са затворени, до момента в който други работят с лимитирани услуги. Сериозни задръствани има по главните пътни артерии на френската столица.

Железопътните служащи продължиха стачката си до петък, до момента в който профсъюзите на парижкия автобусен и метро оператор RATP обявиха, че ще към този момент ще стачкуват до понеделник.

" Ще протестираме най-малко седмица, а в края на тази седмица държавното управление ще отстъпи ", разяснява 50-годишният чиновник на парижкия превоз Патрик Дос Сантос.

Стачката против 41-годишният Макрон, който е и някогашен капиталов банкер, стана президент през 2017 година с заричане да отвори високо контролираната стопанска система на Франция, против мощни профсъюзи, които настояват, че той желае да отстрани отбраната на служащите и чиновниците.

В четвъртък, десетки хиляди протестиращи на улиците в Париж доведоха до затварянето на Айфеловата кула и елементи от Лувъра.

Лидерите на синдикатите са подтиквани от броя на здравните чиновници, железопътните служащи и учителите, които участваха стачката и множеството, което се появи за антиправителствен марш в Париж и други френски градове.

Според Макрон пенсионната система е несправедлива и прекомерно скъпа и че французите ще би трябвало да работят по-дълго, макар че наподобява му е мъчно просто да увеличи пенсионната възраст над 62 години.

Официалната пенсионна възраст е нараснала през последното десетилетие от 60 на 62 години, само че остава една от най-ниските измежду групата на богатите народи в Организацията за икономическо сътрудничество и раз - да вземем за пример във Англия възрастта е 66 и следва да се увеличи до най-малко 67 години.

Синдикатите се притесняват, че новата система значи, че някои ще би трябвало да работят по-дълго за по-ниска пенсия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР