Франция почита днес паметта на 130-те жертви на терористичните атентати

...
Франция почита днес паметта на 130-те жертви на терористичните атентати
Коментари Харесай

Франция почита паметта на жертвите от терора в Париж

Франция уважава през днешния ден паметта на 130-те жертви на терористичните атентати в Париж на 13 ноември 2015-а. Президентът Еманюел Макрон постави венци на всичките 8 места, където ислямисти детонираха експлозиви и стреляха безсистемно против хората преди 2 години. Емоционално завръщане в Париж направиха и членове на американската група, свирила в зала " Батаклан " по време на офанзивата против нея.

 © Българска телеграфна агенция
Първата възпоменателна гала беше на националния стадион, където се самовзривиха трима от атентаторите. " Стад дьо Франс " тогава беше изпълнен до краен лимит за другарски мач сред националните тимове на Франция и Германия. Сред съпътстващите президента Макрон на отдаването на респект на жертвите през днешния ден беше предшественикът му на поста Франсоа Оланд, който беше на стадиона по време на детонациите.

Макрон, който беше придружаван и от брачната половинка си Брижит и от кмета на Париж Ан Идалго, постави по-късно венци пред всичките 6 кафенета и заведения за хранене, където ислямистите стреляха против хората.

Последната гала беше пред концертната зала " Батаклан ". Там починаха най-вече - 90 души. Освен родственици на починалите пред залата Макрон беше дочакан прочувствено и от вокалиста на американската група " Eagles of Death Metal " Джеси Хюз. Терорът в залата се случи по време на концерт точно на тази група.

Френските управляващи предизвестяват, че равнището на терористична опасност остава високо. А някогашният шеф на спецчастите на полицията изясни част от измененията в тактиката на деяние при терористично нахлуване.

Жан-Мишел Фоверг, някогашен шеф на спецсилите на френската полиция: " Преговорите " са сменени с " контакт ". Никъде във Франция и в целия свят този вид хора не са се предавали. Не бива да се разрешава времето да играе за тях. Защото това единствено им дава опция да детонират експлозивите, да убият заложниците, да разгласяват кървави видеозаписи в обществените мрежи. "
Единственият останал жив от терористите - Салех Абдеслам, е в затвор край Париж. Той отхвърля да сътрудничи на следствието. На 18 декември му следва да се яви пред съд в Белгия, където беше арестуван през март 2016 година. Там ще бъде съден за нахлуване против служители на реда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР