Франция планира да фиксира законовата възраст за съгласие за осъществяване

...
Франция планира да фиксира законовата възраст за съгласие за осъществяване
Коментари Харесай

Във Франция възрастта за съгласие за секс ще е 15 години

Франция възнамерява да фиксира законовата възраст за единодушие за реализиране на полов контакт на 15 години, което значи, че сексът с лица под тази възраст ще се счита за обезчестяване, съобщи Би Би Си.

Министърът по въпросите за равенството сред половете Марлен Шапа приветства решението, което бе взето след съвещания с лекари и правни специалисти.

Според настоящето законодателство, с цел да могат да издигнат обвинявания в обезчестяване, прокурорите би трябвало да потвърдят, че секс с лице под 15 години е бил насилствен. Промяната идва след два скорошни случая с мъже, упрекнати, че са имали полови контакти с 11-годишни девойки.

Според в този момент настоящите закони, в случай че не се потвърди принуждение или насила, нарушителите могат да бъдат съдени за полова корист с малолетни, само че не и за обезчестяване, за което се постанова оптималната присъда от пет години затвор и санкция от 75 000 евро. Присъдите за полови злоупотреби с малолетни и пълнолетни са идентични, само че тези за обезчестяване носят доста по-строги санкции.

Правителството ще утвърди новата граница като част от пакет с други закони против половото принуждение през идващите седмици.
Решението бе взето след случай с 28-годишен мъж бе изправен пред съда по обвинявания за полово посягане, а не за обезчестяване, откакто съобщи, че жертвата му, която била на 11 години, не била физически принудена да реализира сексуален акт. В различен случай 30-годишен мъж не бе наказан за обезчестяване, откакто съдът реши, че 11-годишната му жертва не е била подложена на " насила, опасност, принуждение или изненада ".
Законодателството варира в Европа, като обособените страни дефинират друга възраст за единодушие за полов контакт. В България, Австрия, Германия, Унгария, Италия и Портигалия тя е 14 години, в Гърция, Полша и Швеция – 15 години, в Белгия, Холандия, Испания и Русия – 16 години, в Кипър – 17 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР