Франция и Германия постигнаха компромис, който дава възможност на Берлин

...
Франция и Германия постигнаха компромис, който дава възможност на Берлин
Коментари Харесай

Франция и Германия стигнаха до споразумение за газовата директива в частност и за Северен поток 2


Франция и Германия реализираха компромис, който дава опция на Берлин да остане водещият договарящ с Русия по газопровода „ Северен поток-2 " за Европа, се споделя в проектодокумент, показан пред AFP. Берлин и Париж урегулираха разногласието към „ Северен поток 2 “ и реализираха съглашение по поправката на Газовата инструкция на Европейска комисия, предлагайки нова редакция, която не блокира съветския план.

Двете страни се споразумяха да подсигуряват, че разпоредбите ще се ползват от „ територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира
първата точка за връзка ", която е в Германия, се акцентира в документа.

Същността на предлагането на Германия и Франция се заключава в това, че страната, на територията, на която се намира пунктът за приемане на газ (входна точка) от морския газопровод, получава право на избор на формула за използване към този план на разпоредбите на Газовата инструкция на Европейски Съюз и вероятните изключения от нея.

В случая със „ Северен поток 2 “ такава страна е Германия. Берлин и Париж се договориха, че всички решения за „ Северен поток 2 “ ще се взимат от Германия.
Документът дава опция за отбягване на рецесията сред Париж и Берлин и ще даде опция на Франция да поддържа поправките в Газовата инструкция на Европейски Съюз, отбелязва организацията.

Други детайлности на този стадий не се оповестяват.

В рамките на деня страните от Европейския съюз ще гласоподават за изменение на разпоредбите за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). В частност става въпрос за промени в Газовата инструкция.

Промените, предлагани от Европейската комисия плануват разпоредбите на третия енергиен пакет да се ползват към този момент и към морските газопроводи.

Германия се надява на поддръжката на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на промените са нужни 16 гласа „ за “ от 28-те страни-членки на Европейски Съюз, които съставляват не по-малко от 65% от популацията на Общността.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР