Франция, Германия и Италия, трите най-големи донора на Европейската космическа

...
Франция, Германия и Италия, трите най-големи донора на Европейската космическа
Коментари Харесай

Франция, Германия и Италия се споразумяха за космически ракети от следващо поколение

Франция, Германия и Италия, трите най-големи донора на Европейската галактическа организация, обявиха, че са се споразумели да подсигуряват бъдещето на идващото потомство ракетни системи за изстрелване на ракети Ариана 6 и Вега-С.

Страните също по този начин потвърдиха, че избират изстрелвания, осъществявани от европейски ракети, откакто организацията беше принудена да се обърне към американската компания SpaceX за две бъдещи научни задачи.

Министрите, отговарящи за галактическите въпроси в 22-те държави-членки на ЕКА, се срещат в Париж във вторник и сряда, с цел да дефинират финансирането на организацията за идващите три години, като в дневния ред е включен проект за европейски галактически ракети-носители на стойност 3,2 милиарда евро.

" Публичното финансиране, належащо за балансиране на институционалната и комерсиалната употреба на Ariane 6 и Vega-C, ще бъде преразгледано, с цел да се вземе поради развиването на пазарните цени, институционалните цени, икономическите условия ", се споделя в взаимно изказване на министрите на Франция Бруно Льо Мер, Германия Роберт Хабек и Италия Адолфо Урсо.

ЕКА трябваше да се бори за намиране на метод за реализиране на своите задачи в космоса, откакто Русия изтегли своите ракети " Союз " в отговор на европейските наказания поради войната на Москва в Украйна по-рано тази година. Агенцията беше наранена и от забавянето на Ариана 6, която е планувана да размени сполучливата Ариана 5. Първоначално първият полет на Ариана 6 беше плануван за 2020 година, само че в този момент той беше отсрочен за края на 2023 година

Министрите обявиха, че за Ariane 6 и по-малката ракета Vega-C " финансирането ще бъде съизмеримо с поетите търговски опасности ", с цел да се подсигурява тяхната дълготрайна конкурентоспособност. Предложението ще включва също по този начин " започване на размисъл със заинтригуваните страни по отношение на изискванията за индустриалното и географското систематизиране на работата ", се добавя в отчета.

Трите страни предложиха също по този начин да се разреши на ЕКА да употребява създадени в Европа микро- и минисистеми за изстрелване, които понастоящем се създават от Германия и Франция.

Окончателното решение за по-нататъшните дейности ще бъде контрактувано до декември 2023 година, се споделя в изказването.

Льо Мер, министър на стопанската система на Франция, по-рано прикани Европа да бъде " единна " в региона на галактическото пространство, защото конкуренцията нараства.

" В края на тези полемики би трябвало да има единна Европа, единна европейска галактическа политика и непоколебимо единение пред китайските и американските упоритости ", сподели той при започване на министерския съвет. " Независимостта има своята цена. Ако желаеме да бъдем самостоятелни, би трябвало да сложим пари на масата. "

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР