Франция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявление

...
Франция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявление
Коментари Харесай

Възмущение след интервю на китайски дипломат за Крим

Франция, Естония, Латвия и Литва показаха възмущението си от изказване на китайския дипломат в Париж, с което той сложи под въпроса суверенитета на някогашни руски република като Украйна, съобщи " Ройтерс ".

Запитан за позицията си по въпроса дали Крим е част от Украйна или не, китайският дипломат Лу Шае съобщи в изявление за френска телевизия, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил трансфериран в Украйна от някогашния руски водач Никита Хрушчов.

" Бившите руски републики нямат автентичен статут в интернационалното право, тъй като няма интернационалните съглашения, които да уреждат суверенния им статут ", посочи Шае.



Франция изрази през днешния ден " цялостната си взаимност " с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и посочи, че те са постигнали самостоятелност " след десетилетия на подтисничество ". 

" Що се отнася до Украйна, тя бе приета от интернационалната общественост, в това число от Китай, в границите си от 1991 година, в които влиза и Крим ", съобщи представител на френското външно министерство.



Той добави, че Китай ще би трябвало да обясни дали изказванията на посланика отразяват позицията на китайската страна или не.

Трите балтийски страни, които също са някогашни руски републики, реагираха по подобен метод.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР