Франция днес изтегли последните си войници, които бяха част от

...
Франция днес изтегли последните си войници, които бяха част от
Коментари Харесай

Франция изтегли последните си войници от Мали

Франция през днешния ден изтегли последните си бойци, които бяха част от нейната антитерористична интервенция " Бархан " в Мали, заяви френското държавно управление, шест месеца откакто Париж разгласи, че приключва военното си наличие в западноафриканската страна, съобщи ДПА.

Изтеглянето на френските бойци е резултат от решението на управляващите в Мали да прекратят двустранното съглашение за защита, заяви Елисейският замък, представен от ТАСС. Франция остава ангажирана в Сахел, Гвинейския залив и езерото Чад, дружно със всички свои сътрудници, се споделя още в изказването.

Напрежението продължава да нараства сред воденото от военните сили държавно управление на Мали, пристигнало на власт след прелом, и някогашната колониална мощ Франция, както и други западни страни, настоящи там.  

Преди френският президент Еманюел Макрон да разгласи изтеглянето, към 2500 френски военнослужещи бяха ситуирани в Мали. 

Макрон съобщи, че Франция се ангажира да обезпечи военно наличие в района на Сахел, с цел да подкрепя антитерористичните интервенции, като част от своята интервенция " Бархан ", в това число и в страни като Нигер. 

През 2014 година Франция започва интервенция " Бархан ", с цел да се бори с ислямистките групировки в Мали, Буркина Фасо, Мавритания, Нигер и Чад, напомня ТАСС.

Няколко въоръжени групировки работят в района Сахел, който се простира на юг от пустинята Сахара и от Атлантическия океан на запад до Червено море на изток. Някой от тях са се врекли във честност на терористичните групи " Ислямска страна " и " Ал Каида ", напомня ДПА.

Тренировъчната задача на Европейския съюз и стабилизационната задача на Организация на обединените нации в Мали не престават своите дейности в западноафриканската страна, макар че напрежението в връзките с военната хунта в столицата Бамако нараства. 

В Мали, където живеят към 20 милиона души, са били осъществени три военни преврата от 2012 година насам. След най-скорошния прелом през май предходната година страната се управлява от преходно военно държавно управление, за което се счита, че поддържа близки връзки с Русия.

Германските въоръжени сили прекратиха в петък задачата си в Мали до второ разпореждане, защото държавното управление на Мали неведнъж е отказвало да им даде право за прекосяване през въздушното пространство на страната, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР