Франс пресДа се ваксинират 15 милиона души до средата на

...
Франс пресДа се ваксинират 15 милиона души до средата на
Коментари Харесай

Рецепта за успех: 15 милиона ваксинирани във Великобритания


Франс прес

Да се имунизират 15 милиона души доникъде на февруари. Когато беше оповестена, задачата изглеждаше прекалено амбициозна, само че залогът се оправда. За да го реализира, Англия активизира учени, болногледачи, както и армията си и хиляди доброволци.

Бързо начало на работата

От началото на януари 2020 година, когато новият ковид едвам беше разпознат в Китай, откъдето стартира да се популяризира, екипът на изследователката Сара Гилбърт от Оксфордския университет се зае с него. Въз основа на работата си върху ебола и Близкоизточния респираторен синдром (БИРС) тя проектира първа ваксина след няколко дни, която ще се трансформира във имунизацията създадена от лабораторията AstraZeneca, която сега е в основата на английската акция за имунизация.

Следващите стъпки се вършат доста бързо. През пролетта беше подписано партньорство с AstraZeneca и започнаха клинични тествания.

Правителството на консервативния министър председател Борис Джонсън, прочее подложено на критика за безредното си ръководство на здравната рецесия, бързо обезпечи десетки милиони лири за научните проучвания.

Отзивчиво държавно управление

През май държавното управление основава работна група, натоварена да обезпечи доставките в страната. Начело на групата е Кейт Бингам, биохимичка, която се е специализирала в рисковия капитал и вложенията в бранша на опазването на здравето, а затова и във финансовите и научни опасности.

Общо ще бъдат поръчани 367 милиона дози от седем разнообразни ваксини. По този метод няколко месеца преди Европейския съюз управляващите поръчват авансово 100 милиона дози от имунизацията на AstraZeneca и Оксфорд, още преди тя да е потвърдила успеваемостта си. Освен това те обезпечават основаването на обекти за произвеждане на няколко ваксини на английска територия.

Според Кейт Бингам Англия е съумяла да се покаже като " ловка и склонна към подпомагане " при привличането на производители, като по този метод е компенсирала по-слабата си покупателна дарба спрямо Европейски Съюз или Съединени американски щати.

Някои членове на държавното управление даже приписват на Брекзита това, че са имали повече независимост на деяние.

Бързо одобрение и въвеждане

Англия стана първата западна страна, одобрила ваксина - тази на Pfizer/BioNtech, на 2 декември 2020 година, с помощта на непрестанен обзор на данните, предоставяни от лабораторията след провеждането на опитите, като позволи незабавната ѝ приложимост.

Тя действа по същия метод, когато стана първата страна в света, дала в края на декември зелена светлина на имунизацията на AstraZeneca и Оксфордския университет, която се употребява от януари.

Тази ваксина беше утвърдена от Европейски Съюз едвам месец по-късно, като някои страни взеха решение да не я слагат на лица над 65-годишна възраст заради липса на данни.

В рамките на тактика, която в началото беше подложена на рецензии от някои специалисти, а след това утвърдена от Световната здравна организация, слагането на втората доза се отсрочва до 12 седмици, с цел да се обезпечи имунитет на допустимо максимален брой хора.

Масова готовност

След като един път имунизациите бяха утвърдени, доста бързо бяха основани над 1000 центрове за имунизация, най-вече в лечебните заведения. С помощта на армията бяха основани огромни центрове на игрища, в музеи, даже в катедрали: това беше най-голямата логистична интервенция след Втората международна война.

В помощ на медиците беше мобилизирана войска от доброволци, които да слагат имунизацията. По този метод благотворителната организация " St John Ambulance " възнамерява да набере към 30 000 доброволци до пролетта, постоянно хора без здравна подготовка, само че особено подготвени за случая.

Насърчавани от управляващите, 400 000 доброволци се записаха в националната здравна система (NHS), с цел да вземат участие в клиничните проби, съгласно Кейт Бингам.

По-голямата част от английското общество приема имунизациите. За да подтикне да се имунизират и малцинствата, които демонстрират по-голяма принуда и да се бори с дезинформацията за имунизациите, Националната здравна работа популяризира видеоклипове на разнообразни езици и насочва апел към известни персони.

Правителството възнамерява да имунизира до септември всички възрастни, само че Борис Джонсън към този момент предизвести, че през есента може да е нужна нова акция, изключително поради новите разновидности.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР