Франк-Валтер Щайнмайер възобновява традицията на посещения на германски президенти в

...
Франк-Валтер Щайнмайер възобновява традицията на посещения на германски президенти в
Коментари Харесай

Щайнмайер в Москва: ще има ли рестарт на отношенията?


Франк-Валтер Щайнмайер възобновява традицията на визити на немски президенти в Русия, само че за нормализирането на руско-германските връзки е рано да се приказва.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще посети Москва на 25 октомври, сряда. Така той възобнови традицията, прекъсната от неговия предходник.

Всички президенти на обединена Германия са считали за собствен дълг да посетят от почитание Русия. Изключение направи Йоахим Гаук, който бе президент на страната от 2012 до 2017 година Той е някогашен източногермански правозащитник и духовник, който мразеше стопанина на Кремъл Владимир Путин и не криеше това.

[b]Прохладна среща в двореца Белвю[/b]

Двамата се срещнаха единствено един път. Това беше при започване на лятото на 2012 година, когато Владимир Путин беше завършил промяната на местата с Дмитрий Медведев. Тогава Путин посети Берлин на път за Париж.

Германските телевизионни фенове сами съумяха да видят тогава в каква точно атмосфера мина срещата сред президентите на Русия и Германия. На стълбите на двореца Белвю Гаук единствено за момент сковано се усмихна, не подаде ръка на Путин и, обръщайки тил на камерите и фотографите бързо води своя посетител вътре. 45 минути по-късно след записване в книгата за почетни посетители, ръкостискането, което е по протокол, въпреки всичко се състоя. Но продължи не повече от две секунди и беше лишено от всякаква топлина или искреност.

По време на беседата се състоя „ доста откровена “ замяна на отзиви по въпроса за правовата страна. В превод от дипломатически на естествен език това значи, че двамата президенти са спорили мощно, като всеки от тях е останал на своята позиция.

По-късно протоколните служби на двете страни започнаха вяли опити въпреки всичко да провеждат аудиенция на Гаук в Москва. Такава аудиенция се предвиждаше да се състои във връзка откриването на Годината на Германия в Русия. Но по-късно тези проекти бяха анулирани. В Берлин приказваха за несъответствия в работните графици на двамата президенти. Вървяха също по този начин клюки, че получилият леден банкет в Берлин Путин не е горял от предпочитание да посрещне стопанина на Белвю в Кремъл.

[b]„ Епохални промени “...[/b]

Съвсем друго беше отношението на предшествениците на Гаук към съветските водачи и визитите им в Русия. Роман Херцог, който беше президент на Германия от 1994 до 1999 година, беше първият немски държавен глава произнесъл тирада пред депутатите от Държавната дума през септември 1997 година
 Правозащитникът Гаук е образец за това по какъв начин неправителственият бранш се проваля в огромната политика. Правозащитникът Гаук е образец за това по какъв начин неправителственият бранш се проваля в огромната политика. / БГНЕС
Той приказва тогава за „ епохалните промени “ в връзките сред немския и съветския нации, за възможностите демокрацията и правовата страна в цяла Европа да станат необратими, цитира басни на Крилов, и приключи своята тирада на съветски. „ Нека дружно да построим бъдещето “, прикани Херцог депутатите от Думата.

В топла атмосфера прекосяваха визитите в Русия на Йоханес Рау и Кристиан Вулф. Двамата вземаха дамите си и оставаха в Русия по няколко дни. Първият – четири, вторият – цели пет.

Йоханес Рау стана първият немски президент, който в покрайнините на Новгород посети възобновено гробище, където са заровени към 4000 немски и испански бойци, починали по тези места по време на Втората международна война /1939-1945 г./. А преди този момент в лекция пред студентите от Дипломатическата академия към съветското Министерство на външните работи Рау съобщи, че страните от Евросъюза имат интерес освен от западната ориентировка на Русия, само че и от всеобхватното съдействие с Европа.

[b]... и предишното „ стратегическо партньорство “[/b]

Русия доста се хареса на съпрузите Вулф през октомври 2010 година С Дмитрий Медведев, който по това време беше президент, Вулф беседва 5 часа, а по-късно още няколко в Ново Огарьово с краткотрайно оказалия се на поста министър председател Владимир Путин. Германският президент беше във екстаз от съветското гостолюбие, посети Санкт Петербург, Твер и Уляновск, доста приказва за полезностите на „ партньорството в името на модернизацията “ и се разгласи за анулация на визите за съветските жители, искащи да посетят една от страните на Евросъюза.

„ Тази аудиенция има за цел да покаже, какъв брой доста общи ползи в политиката и стопанската система свързват Германия и Русия в тяхното стратегическо партньорство “, съобщи тогава Вулф за своята аудиенция. „ Освен това за мен е значимо по време на тази държавна аудиенция да покажа другарските усеща на Германия към съветския народ “.

[b]Визитата на Щайнмайер в подтекста на спора в Украйна[/b]

Приятелски усеща към Русия изпитва и Франк-Валтер Щайнмайер. Нещо повече, хората, които добре го познават, декларират, че той е от тази група германци, които се отнасят към Русия и руснаците от време на време ирационално трепетно и откровено им симпатизира. Щайнмайер, заемайки поста на външен министър, не инцидентно всяка година се стараеше да посещава Екатеринбург, където четеше лекции в Уралския университет и получаваше откровено наслаждение от общуването със студентите.

При това Щайнмайер сериозно се отнасяше към съветския президент Владимир Путин и не крие своето отчаяние от Сергей Лавров, с който той е прекарал доста часове на договаряния в „ нормандски формат “ на равнище министри на външните работи, стараейки се да откри политическо решение на спора в Източна Украйна.

В подтекста на този спор би трябвало да се преглежда и неговата идна аудиенция в Москва. В администрацията на немския президент особено акцентират, че визитата не е държавна, а работна. И нейната стратегия е формирана по този начин, че Кремъл да не може да показа визитата на Щанмайер по този начин, като че ли присъединението на Крим и съветската интервенция в Донбас не се е състояла.

[b]Поводът и програмата на посещението[/b]

Първо Щайнмайер ще постави венец на гроба на Незнайния боец, след което ще се срещне с представители на „ Мемориал “, а по-късно в резиденцията на немския дипломат – с Михаил Горбачов.

Той ще посети Петропавловския събор, чиято постройка съветската страна има намерение да върне на Евангелско–лютеранската черква на Русия по случай 500-годишнина от Реформацията. Берлин избра точно това събитие като мотив за президентската аудиенция. Щайнмайер се опитваше да върне църквата на протестантите още в качеството си на външен министър.
 Щайнмайер и Лавров водят тежки договаряния за урегулиране на спора в Украйна. Щайнмайер и Лавров водят тежки договаряния за урегулиране на спора в Украйна. / БГНЕС
Германският президент не е трансформирал своето много сериозно отношение към съветските дейности в Крим и Източна Украйна. И не инцидентно още преди визитата си в Москва Щайнмайер посети балтийските страни, където за следващ път осъди присъединението на Крим към Русия и даде обещание на Естония, Литва и Латвия поддръжката на Берлин по въпросите на националната сигурност и съдействието с НАТО.

[b]Щайнмайер няма илюзии за връзките с Русия[/b]

„ Нямам илюзии за положението на нашите връзки, само че отсъствието на разговор не е опция “, сподели той в изявление за „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

Щайнмайер, както никой различен, схваща цялата компликация на намирането на излаз от задънената улица на минския развой за политическо урегулиране на спора в Източна Украйна. Той без подозрение е уловил някои нови моменти, които в последните месеци звучат от устата на Путин. Пример може да бъде и последното изявление на съветския президент пред Валдайския клуб – по-малко остро от нормално.

На срещата с съветския президент – това е последна точка от програмата – Щайнмайер няма да приканва за обновяване на „ стратегическото партньорство “ или „ партньорството в името на модернизацията “, а ще се опита да разбере, дали Кремъл е подготвен да води градивен разговор със Запада и да вземем за пример ще се съгласи ли да се разположат „ сини каски “ на Организация на обединените нации на цялата територия на Донбас. /БГНЕС

--------

Никита Жолквер, „ Дойче Веле “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР