Фрагменти от ядрена ДНК, извлечени от костите на древните жители

...
Фрагменти от ядрена ДНК, извлечени от костите на древните жители
Коментари Харесай

Първите европейци били неандерталци

Фрагменти от нуклеарна ДНК, извлечени от костите на античните поданици на Европа от пещерата Атапуерка, са посочили, че тези хоминиди не са били денисовци, както неотдавна допуснаха учените, а неандерталци с огромен смес на денисовска ДНК, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Nature.

Пещерата Атапуерка е станала обект на специфичното внимание на палеонтолозите още през 1976 година, когато там за първи път разкрили остатъци от антични хора. Останките били толкоз доста, че бързо почнали да я назовават Сима де лос Уесос, което значи „ яма за кости “ на испански.

За повече от тридесет години разкопки тук са открити към 4000 кости и 30 цялостни скелета на хора, в това число остатъци от Хайделбергски човек – хипотетичен предшественик а неандерталците.

През декември 2013 година генетиците съумели да извлекат фрагменти от ДНК от кости на Хайделбергски човек и да възстановят неговия геном. Оказало се, че тези протохора са били много по-близо от генетична позиция не към неандерталците, а към техните азиатски съседи – денисовците, чиито остатъци са изучени през 2010 година от Сванте Паабо и съветския учен Анталолий Деревянко.

Това изобретение, както споделя Матиас Мейер (Matthias Meyer) от Института за еволюционна антропология в Лайпциг (Германия), предиздвикало мнозина палеонтолози и палеогенетици да се усъмнят, че неандерталците се явяват потомци на хайделбергските хора и в това, че жителите на Атапуерка фактически са били неандерталци.

В опит да разкрият тази загадка на Древна Европа, Мейер, Паабо и сътрудниците им изучили не митохондриалната ДНК, която се съхранява най-добре и се наследява от майка към дете, а нуклеарна ДНК.

Благодарение на новите методики за добиване и „ възкресение “ на генетичен материал, създадена в лабораторията на Паабо, екипът на Мейер съумял да извлече дребен откъс от неандерталска ДНК с дължина към два милиона „ букви “ нуклеотиди, което съставлява към 0,067% от общата дължина на човешкия геном.

Анализът на този пример удостоверил съмненията на Мейер и сътрудниците му от предходната година – възобновената ДНК се състояла от 43% неандерталски гени и единствено от 7-8% денисовски.

Това приказва, че жителите на пещерата Атапуерка фактически са били неандерталци, а странностите в техния геном и съществуването на типично „ денисовски “ черти в митохондриалната им ДНК се изяснява с това, че неандерталците са се появили извънредно рано в историята на Земята – не преди 500 000, а преди към 700 000 години.

„ Това е доста значима дата, която ни разрешава да определим времевото състояние на основни стадии от човешката еволюция. Те приказват за извънредно ранното делене на античните хора, неандерталците, денисовците и нашите предшественици, което евентуално се е случило преди 500-750 хиляди години “, заключава Паабо.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР