Изследване върху смъртоносни рани показва един от първите случаи на

...
Изследване върху смъртоносни рани показва един от първите случаи на
Коментари Харесай

Убийство отпреди 430 000 години

Изследване върху смъртоносни рани демонстрира един от първите случаи на ликвидиране в човешката история – преди към 430 000 години. Изследването дава и доказателства за най-ранните погребални практики на античните хора, написа ScienceDaily.

Проучването е извършено от интернационален екип учени, в това число Ролф Куам от университета Бингхамтън, и е оповестено тази седмица в списание PLoS ONE. Проведено е в археологическия обект Sima de los Huesos (Бездната на костите) в Северна Испания.

Обектът се намира във вътрешността в подземна пещерна система и съдържа остатъци от кости на най-малко 28 души. Костите са на възраст към 430 000 години, което се пада средата на Плейстоцена. Единственият метод да се стигне до обекта е през тринадесетметрова отвесна шахта и към момента не е ясно по какъв начин тъкмо са попаднали там човешките остатъци.

В Бездната на костите е открит съвсем цялостен череп (Cranium 17), който е формиран от 52 черепни фрагмента,  събирани при разкопките през последните 20 години. На черепа се виждат две контузии, ситуирани на челната кост, над лявото око. „ Доказателствата за междуличностно принуждение при хората от това време са малко. Това, наподобява, е най-старото неразкрито ликвидиране “, споделя Куам.

Въз основа на съвременни криминалистични техники като контурни и траекторни разбори създателите на проучването разкрили, че най-вероятно фрактурите са резултат от два обособени удара с еднакъв предмет. Траекториите им се разграничават напълно малко, а ударите съответстват със настъпването на гибелта на индивида.

Изглед анфас на Cranium 17. © Javier Trueba / Madrid Scientific Films; CC-BY

Според създателите е доста малко евентуално пострадванията да са в следствие от инцидентно рухване във отвесната шахта. Видът на фрактурите, местоположението им и това, че са направени с два обособени удара с еднакъв предмет води създателите до заключението, че те са акт на междуличностна експанзия – или каквото можем да назовем най-ранния случай на ликвидиране в човешката история.

Нещо повече – в случай че този човек към този момент е бил към този момент мъртъв, то други хора са го хвърлили във отвесната шахта. Авторите оферират тезата, че в случай че хора са натрупали телата в Бездната на костите, то това се явява доказателство за ранна погребална „ просвета “.

„ Това е доста положително доказателство за умишлената роля на хората в събирането на тела на дъното на тази бездна и поради това допускаме, че по това време нашите предшественици към този момент са показвали комплицирано когнитивно държание “, приключва Куам.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР