Фотоволтаиците вече са в радара на вниманието на организираните групи

...
Фотоволтаиците вече са в радара на вниманието на организираните групи
Коментари Харесай

„Соларната престъпност“ набира скорост


Фотоволтаиците към този момент са в радара на вниманието на проведените групи за обири
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато полицията в Обединеното кралство посещава адрес в Стафордшир, за който подозира, че укрива слънчеви панели, откраднати от обект в Уорчестършър през 2019 година, намира там освен 13 скрити модула, само че и документи, показващи плануваните доставки до Мадрид – за препродажба. Международният маршрут загатва за добре проведена незаконна активност. Модулите са откраднати от слънчева плантация на локалната ВиК компания Severn Trent.

Полицията в Обединеното кралство приказва за растеж от 93% в броя на закононарушенията, свързани със слънчева сила, в късия интервал от 2021 година до 2022 година Но драмата на Острова надалеч не е неповторима. Над 5000 „ огромни “ обири на слънчева сила се случват всяка година в Европа, регистрира профилираната компания за сигурност на фотоволтаични централи Viamon пред секторното издание PV Magazine. От тези 5000 случая повече от 400 са единствено в Германия. В Южна Италия, споделя ръководещият шеф на Viamon – Оливър Стреке, равнището на слънчевата престъпност е 10 пъти по-високо от междинното за Европа.

Кражба на кабели

Всъщност показателно за наклонността е, че мненията на Стреке станаха факт по време на събитието Solar Crime Open Day – профилирана конференция, отдадена на защитата на фотоволтаични обекти. Самото съществуване на такова събитие е показателно. Но конференцията бе проведена от компанията за сигурност на слънчеви обекти DeterTech и компанията за ръководство на активи Schroders – още една показателна детайлност. По време на полемиките стана ясно, че е налице 48% растеж в кражбите на кабели и слънчеви панели от PV обекти сред 2021 година и 2022 година

Говорителите на събитието, извършено в Телфорд, в западната част на Англия, приканиха притежателите на слънчеви обекти да рапортуват за всички случаи на обири на фотоволтаични детайли, без значение какъв брой дребни са. Стреке споделя, че европейските PV обири нормално предизвикват вреди в размер на 60 000 евро годишно, когато се вземат поради ремонтите и загубата на бизнес.

„ Слънчевата престъпност се усилва “, споделя Рейчъл Оукли, шеф на престъпното разузнаване в DeterTech, публично известна като SmartWater Group с помощта на технологията си за маркиране на артикули. „ Кабелите нормално са медни и са предопределени за скрап. Цената на медта още веднъж пораства, което я прави по-привлекателна за нарушителите. Те стартират да следят слънчеви ферми и знаят, че има мед в кабелите и слънчеви панели там “.

Цената на медта доближи рекордните 7500 английски лири за звук през февруари. Анализаторите чакат тя да надскочи 10 000 английски лири за звук в границите на една година. Ето за какво кражбата на кабели е огромен бизнес. Стреке оповестява, че проведените банди могат да ограбят повече от 30 км. мед по време на петчасов нощен набег.

„ Имахме случаи, при които девет цялостни трансформаторни станции бяха демонтирани за една нощ и медта бе ограбена “, споделя той.

Оукли споделя, че проведените незаконни групи възнамеряват своите закононарушения като истински бизнес. „ Те имат доста ясна визия какво ще откраднат, постоянно имат „ разузнаване “, с цел да видят входните точки, знаят какви принадлежности ще употребяват и по какъв начин ще влязат и излязат от обекта най-бързо. Те имат и добре плануван маршрут за скриване на придобивката “.

Стотици панели за нощ

Що се касае до самите слънчеви съоръжения, данните на Viamon сочат, че проведените нападатели нормално отмъкват от 100 панела до 300 слънчеви панела с един „ рейд “. В един от случаите на записаните закононарушения крадците са отмъкнали повече от 15 000 панела – 5 MW индустриален потенциал – единствено за един уикенд. „ Това е проведена престъпност с огромна логистика “, споделят анализаторите.

Що се касае до крайните дестинации на кабелите и панелите, кабелите най-често се озовават в пунктовете за скрап. Понякога крадците имат техниката и средствата да надробят медта, с цел да я предадат „ гранулирана “. Самите слънчеви панели в множеството случаи отпътуват по добре проведени направления до далечни дестинации. Така да вземем за пример едно от засечените трасета води чак до Нигерия, разкрива експертите. Полицейските служби не пропуснаха да упоменат, че в тази ситуация са намесени и „ източноевропейски банди “.

Има и единични случаи на обири, при които крадците са, наподобява, по-скоро опортюнисти. Това са дребни и непланирани обири с дребен мащаб. Причината за повишаването им е същата, която води до взрив и на другите типове дребна престъпност – икономическата конюнктура в глобелан проект.

Докладване на произшествия

Търговските организации акцентират нуждата всеки потърпевш от кражба на слънчеви системи да рапортува за случая, даже случката да наподобява тривиална. Никое нахлуване не е прекомерно малко, та да бъде подценено.

Нещо повече – дребните произшествия постоянно са предвестител на по-големи. Леко отрязване на тел може да значи проект за престъпно деяние по-късно, предизвестяват експертите. 61% от жертвите на обири на системи за слънчева сила след това стават жертви наново.

Бум на технологиите за слънчева сигурност

Както може да се чака в сходна обстановка, трендовете водят до взрив на развиването на технологии за сигурност на фотоволтаичните обекти. Така, както неочакваното преуспяване на дрон-индустрията стремително породи избуяване на анти-дрон технологиите, по този начин и слънчевата престъпност поражда внезапен скок в предлагането на решения за отбрана на фотоволтаични ферми.

Технологиите варират от релативно общоприети системи със датчици и сензори или камери за видеонаблюдение и доближават до комплицирани решения за „ невидимо “ маркиране на фотоволтаиците. Именно тази технология в последна сметка оказва помощ за намирането на откраднатите слънчеви модули на Severn Trent в Англия.

Уредите имат щемпел с „ мастило “ от редкоземни химикали, невидимо с невъоръжено око, което свети в зелено, когато бъде осветено с UV светлина. Всяка партида слънчеви панели на компанията има неповторим „ химически “ автограф. Той разрешава да се разпознава кои панели на кое място са конфигурирани. Благодарение на невидимите печати е налице „ 100% неоправдателни присъди в правосъдните следствия “, където е намесена технологията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР