Фототерапията е широко възприет метод за допълващо лечение на някои

...
Фототерапията е широко възприет метод за допълващо лечение на някои
Коментари Харесай

Ползи и рискове от фототерапията при атопичен дерматит


Фототерапията е необятно общопризнат способ за допълващо лекуване на някои хронични възпалителни кожни болести. Прилага се най-често при псориазис и другите форми на дерматит , или екзема. Всички те са сложни за трайно преодоляване заради способността си от време на време да се обострят.

Като най-трудно за преодоляване, въпреки и доста усърдно проучвано измежду всички хронични кожни болести се показва атопичният дерматит .

Това е най-разпространената форма на дерматит в международен мащаб и визира главно деца. В случаите, когато общоприетите способи за локално лекуване на атопичен дерматит с кортикостероидни смазки не дадат резултат, се назначава и фототерапия .

Дерматологичната процедура сочи, че фототерапията при атопичен дерматит е сполучлив лечебен метод, който обаче носи и своите опасности.

Ползи от фотореапията при атопичен дерматит

Фототерапия се ползва главно при пациенти, при които дерматитът поразява огромна част от кожата и не разрешава безвредно използване на кортикостероидна терапия. Облъчването на засегнатите зони на кожата с вярно дозирани количества ултравиолетови лъчи оказва помощ за понижаване на възпалението и сполучливо облекчение на признаците при по-голяма част от пациентите. Според статистиката при най-малко 70% от пациентите с атопичен дерматит, лекувани с фототерапия, се следи трайно възстановяване на положението.

Като най-безопасно средство се ползва така наречен тясноспектърна фототерапия , при която се употребяват УВБ-лъчи. Те носят най-нисък риск за мутационно увреждане на кожните кафези, само че към момента този способ за лекуване на атопичен дерматит не е необятно наличен.

Макар и да изисква време и самообладание и да постанова чести визити на лекарския кабинет фототерапията носи своите неоспорими изгоди. За задачата обаче тя би трябвало да се организира напълно под лекарски надзор, с цел да се избегнат евентуалните опасности.

Рискове от фототерапията при атопичен дерматит

Въпреки потвърдената си успеваемост, фототерапията не се преглежда като панацея за всеки случай на атопичен дерматит. Подобно на незащитеното излагане на слънце, и тя носи опасности от рисково увреждане на кожата .

Дори при взети защитни ограничения, фототерапията може да докара до прибързано стареене на кожата, изключително при хора с по-светъл загар.

Свързани публикации.. Как протича атопичният дерматит? 0 Псориазис вулгарис се овладява с фототерапия 0 Атопичен дерматит при децата 0

Фототерапията крие евентуални опасности и при хора с сензитивна и проблематична кожа. В дълготраен аспект облъчването с ултравиолетови лъчи ще донесе изгоди и при тях, само че в кратковременен може да предизвика съществени зачервявания и да ускори сърбежа и другите присъщи признаци .

Атопичен дерматит визира най-често децата. Техният неукрепнал кожен и общ имунитет мъчно може да се оправи с възможни затруднения от фототерапията. Затова този вид лекуване не е целесъобразен в детска възраст или би трябвало да се ползва при доста непоколебим дерматологичен надзор.

Именно дерматологичният надзор е главният поръчител за сполучливото и безвредно използване на фототерапията при лекуване на атопичен дерматит. При придържане към лекарските рекомендации, характерни за всеки пациент, фототерапията може да донесе единствено позли в битката с подлите кожни болести

във всяка възраст.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР