Фотокапан инсталиран от Българското дружество за защита на птиците в

...
Фотокапан инсталиран от Българското дружество за защита на птиците в
Коментари Харесай

Ексклузивни кадри от семейното гнездо на скални орли в Източните Родопи

Фотокапан конфигуриран от Българското сдружение за отбрана на птиците в гнездо на скален орел в Източните Родопи, наблюдава грижата на стара двойка скални орли за тяхната рожба. 

Целта на снимането на птиците е дълготрайно проучване на гнездовия триумф на типа и доста друга любопитна информация, показват от организацията на формалната си страница в обществените мрежи. За 24 дни фотокапанът е направил над 8000 фотоси. 

Заснети са 93 носения на клони за създаване на гнездото (основно със зелени листа, които пазят от паразити и насекоми), 52 носения на плячка (предимно сухоземни костенурки ) и 26 почиствания на гнездото от хранителни останки. Чрез фотокапана мъжката и женската птица елементарно могат да бъдат разпознавани – мъжката е с по-светло оперение.

Скалният орел е индикаторен тип за нелегално потребление на отрова против хищници, изключително през зимата. Дейностите по мониторинга на типа подкрепят и опазването на лешоядите в България, с които споделят сходни местообитания. Сравнително хомогенното му разпространяване в планините оказва помощ да се разбере, кои региони се нуждаят от нараснало внимание.

Повече фотоси вижте в галерията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР