Фотография на Луната, заснета от “Кепстоун. Photo credit : NASA

...
Фотография на Луната, заснета от “Кепстоун. Photo credit : NASA
Коментари Харесай

Лунната мисия на НАСА Кепстоун фотографира за пръв път Луната!

Фотография на Луната, снимана от “Кепстоун ”. Photo credit: NASA

Микроспътниковата галактическа задача на НАСА “Кепстоун ”, която дойде сполучливо в орбита към Луната в края на предходната година, снима своята първа фотография на естествения ни сателит този месец!

“Кепстоун ” съставлява CubeSat, издигнат от 12 стандартизирани единици. Очевидно микроспътникът, който тежи единствено 25 кг, има и дребна камера. Фотографията е била снимана по време на сплотяване с Луната на 3-ти май.

Основната задача на “Кепстоун ” бе да тества работоспособността на галактически уред в така наречен почти-праволинейна ореолна окололунна орбита в границите на шест месеца – точно там НАСА желае да построи новата си галактическа станция “Гейтуей ”. Този месец задачата отпразнува отминаването на шестмесечния интервал, с което може да кажем, че тя реализира повсеместен триумф. Все отново “Кепстоун ” продължава да е в положително положение и ще продължи да обикаля към Луната евентуално още половин година.

Микроспътниците са нов, новаторски метод за изследване на естествения ни сателит и планетите, само че в същото време и рисков. Множество такива бяха изстреляни към Луната през ноември дружно с задачата “Артемис 1 ”, а един – и с японската задача “Хакуто-Р ”, това бе “Лунар Флашлайт ”. Само към половината от тези микроспътници съумяха, другите се провалиха (вкл. “Лунар Флашлайт ”). Това е естествен % успеваемост – близо 30-40% от околоземните CubeSat-и също се провалят. Но “Кепстоун ” бе извънредно сполучливо начинание и при тази задача имахме цялостен триумф.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР