Фотографи и оператори могат да снимат обществени личности на публични

...
Фотографи и оператори могат да снимат обществени личности на публични
Коментари Харесай

Дръжте елита, братя журналисти

Фотографи и оператори могат да снимат публични персони на обществени места


Имената на политици остават в следствията


Журналистите може да пишат за звезди и политици без да ги питат дали може да употребяват персоналните им данни. Това плануват промени в Закона за отбрана на персоналните данни, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание. По този метод ще се обезпечи по-голяма независимост на словото в журналистическите следствия. С персонални данни ще може да се работи и за задачите на академично, художествено или литературно изложение.

С измененията в текстовете публицистите няма да са задължени да желаят единодушие при култивиране на персоналните данни на политици и публични персони като спортисти, артисти и музиканти. Журналистите умерено ще може да вършат следствия за хора, които въздействат върху обществото като депутати, министри, съдии, шефове на държавни организации и комисии. Фоторепортерите и операторите пък ще може да снимат известните хора без да им желаят позволение, когато те извършват своята социална активност или се намират на обществено място. При своята работа обаче публицистите ще би трябвало да преценяват дали разкриването на персоналните данни и публичното им обявяване е от голяма важност за изясняването на въпрос от публичен интерес, както и по какъв начин разкриването на персоналните данни ще се отрази на персоналния живот на известната персона.

Промените в закона дават право на медиите да откажат на човек, който желае името му или други негови персонални данни да бъдат заличени от следствието. В закона въпреки всичко е направена ангажимента, че тези изключения ще важат, когато журналистът е работил законосъобразно и е спазил правото на “неприкосновеност на персоналния живот ”. Първоначално член 25 от закона задължаваше репортерите да дефинират по кое време нечии персонални данни са в публичен интерес и по кое време не, което затрудняваше журналистическите разслeдвания.

Всичко по тематиката четете в утрешния брой на вестник „Труд“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР