Формациите от коалицията Продължаваме промяната-Демократична България се събират на заседание

...
Формациите от коалицията Продължаваме промяната-Демократична България се събират на заседание
Коментари Харесай

ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на Росен Желязков

Формациите от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " се събират на съвещание по-късно в сряда, на което да решат дали да изискат оставката на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков дефинира като неприемливо държанието на Желязков, който отхвърли шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде изслушан в пленарната зала, макар че е бил отдръпнал подадената преди няколко месеца оставка.

Станимир Михайлов подава оставката си на 1 декември 2023 като част от сделка сред ГЕРБ+ДПС и ПП-ДБ. Тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи си избраха подуправител на НЗОК - Момчил Мавров като контрапункт на номинирания от ПП-ДБ Михайлов.

Пет месеца по-късно стана ясно, че на 16 април Мавров е решил да отдръпна своята оставка ден по-късно Росен Желязков внесе изключителна точка в дневния ред на Народното събрание, с която да задвижи отстраняването на Станимир Михайлов.

След сигнала, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще преобърнат напълно ръководството на НЗОК, Михайлов също е отдръпнал оставката си. Той се яви в пленарната зала на Народно събрание, само че не му беше позволено да вземе думата, с цел да изясни претекстовете си. Вместо това

" Това държание беше невиждано - да имаш човек в залата, който си е отдръпнал оставката и да кажеш, че няма да го изслушаш, " съобщи Петков.

Петков сподели още, че ПП-ДБ няма да застане зад решението на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " защото това опонира на Конституцията.

Според Петков казусът с избора на длъжностен министър председател не е пристигнал от Конституцията, а от служебния министър председател Димитър Главчев, който е избрал " да съгласува кабинета с Борисов и Пеевски. "

" Има ли справедливи обстоятелства зад тези оставки или просто е имало едно позвъняване от господин Борисов, което да е фактическата причина за промяната на министрите, " разяснява той решението на Главчев в границите на два дни да предложи на президента промяната на двама служебни министри.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР