Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин

Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин ...

След десетки години фонтанът в Крайдунавския парк на Видин отново работиФонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин вече работи. Шадраванът не е работил десетки години поради повреда във водопроводната инсталация на системата.  Ремонтът на съоръжението е направен от Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство", а функционирането и поддръжката му ще се осъществят със съдействието на хотела, до който е позициониран. 

Автор на творбата, проектирана в гипс, е  Александър Апостолов, родом от село Арчар, Видинско. Изработката от мрамор (в края на 60-те години) е дело на Евгени Петров – художник и преподавател по изобразително изкуство в нашия град,  който не скри радостта си от възстановяването на фонтана:

"Радвам се наистина, че така ще върши онази работа за която е предназначена. Това е една хубава фигура по проект на този видински скулптор и си заслужава да бъде действащ фонтанът, да работи. Някъде 1969-та, 70-та преди да замина да уча, тогава е изработен."

Вечер фонтанът е осветен, а хората веднага забелязаха красотата му: 

"Вече е възстановен, радвам се, да. Харесва ми, че е възстановен, видях оня ден, че го ремонтират, че го измазват... Хубаво е да, много е хубав и сме доволни... Помним го откакто са го открили, после го занемариха, много е свежо и приятно. Радваме се, че и свети."

Източник: bnr.bg