Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин

...
Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин
Коментари Харесай

След десетки години фонтанът в Крайдунавския парк на Видин отново работи

Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин към този момент работи. Шадраванът не е работил десетки години заради щета във водопроводната апаратура на системата.  Ремонтът на оборудването е изработен от Общинското дружество " Чистота, озеленяване и благоустройство ", а действието и поддръжката му ще се осъществят със съдействието на хотела, до който е позициониран. 

Автор на творбата, проектирана в гипс, е  Александър Апостолов, родом от село Арчар, Видинско. Изработката от мрамор (в края на 60-те години) е дело на Евгени Петров – художник и учител по изобразително изкуство в нашия град,  който не скри насладата си от възобновяване на фонтана:

" Радвам се в действителност, че по този начин ще прави онази работа за която е предопределена. Това е една хубава фигура по план на този видински ваятел и си заслужава да бъде настоящ фонтанът, да работи. Някъде 1969-та, 70-та преди да отпътува да изучавам, тогава е направен. "

Вечер фонтанът е осветлен, а хората незабавно видяха хубостта му: 

" Вече е възобновен, веселя се, да. Харесва ми, че е възобновен, видях оня ден, че го ремонтират, че го измазват... Хубаво е да, доста е прекрасен и сме удовлетворени... Помним го откогато са го разкрили, след това го занемариха, доста е свежо и прелестно. Радваме се, че и свети. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР