Фондация Цанко Лавренов“ и Книгоиздателска къща Труд“ в партньорство със

...
Фондация Цанко Лавренов“ и Книгоиздателска къща Труд“ в партньорство със
Коментари Харесай

Представят нова книга за големия художник Цанко Лавренов

Фондация „ Цанко Лавренов “ и Книгоиздателска къща „ Труд “ в партньорство със Софийска градска художествена изложба показват нова книга за огромния български художник Цанко Лавренов.

Луксозното, богато като наличие и илюстрации издание е първото, което в целокупност показва творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство. То включва в 520 страници 1073 изображения на произведения, фотоси, писма и документи.

Изданието има извънреден приносен темперамент – за първи път се разгласява студия за графичното творчество на Лавренов, а също и за писменото му завещание като критик и откривател на изкуството. Съставена е първата подробна биография с богат документално-илюстративен материал, произхождащ от персоналния списък на художника.

По-голямата част от факсимилно препоръчаните документи и писма от архива на художника се разгласяват за първи път.
Книгата е структурирана посредством модули, проследяващи значими стадии от креативния път на художника, показани със задълбочени проучвателен текстове. Включени са и страници с извадки от оповестени и непубликувани мемоари на Лавренов. Имащи директна връзка с репродуцираните произведения, тези пасажи приближават с достоверен глас читателя/зрителя до света на художника. Изданието има упоритостите да разгласява по-голямата част от живописното завещание на художника за да документира и тези произведения, които през днешния ден са унищожени или с незнайно местоположение.

Автори на текстовете са Лаврен Петров, Анелия Николаева, Ружа Маринска, Владимир Димитров, Станислава Николова, Катя Тинева, Жанет Митева. Художник е Людмил Веселинов, а механически редактор Стефка Иванова. Фотограф на множеството живописните творби е Анатоли Михайлов. Книгата е създадена в печатница „ Симолини 94 “.

Изданието се показва в Софийска градска художествена изложба на 20 ноември 2018 г, от 18:30 ч., в няколко дни преди рождената дата на художника. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР