Фондация „Български архитектурен модернизъм“ изпрати становище до кмета на Бургас

...
Фондация „Български архитектурен модернизъм“ изпрати становище до кмета на Бургас
Коментари Харесай

Архитекти предизвикват дискусия за съдбата на немското училище в Бургас

Фондация „ Български архитектурен модернизъм “ изпрати мнение до кмета на Бургас Димитър Николов и медиите. Повод за недоволството на архитектите е бъдещата реорганизация на емблематична постройка, позната като немското учебно заведение . Нейната орис през годините е била обект на доста разисквания. Последно, в бюджет 2019 на община Бургас, тя залегна като обект, в който ще стартират ремонтни действия. Целта е да се трансформира в библиотека, от която градът се нуждае.

За страдание на бургазлии, доста от които са родени или са се лекували в постройката, когато е била болница, настоящето положение на немското учебно заведение е повече от обезпокоително . Разрушена от вън и вътре, място в което се събират хора без дом, наркомани, постройката е рискова и загрозява града. От 1945 до 1990 година, когато е болница, тя е поддържана и действа обикновено. Това обаче, е последният приложим интервал.
Заради архитектурната и историческа стойност на постройката, от Фондация „ Български архитектурен модернизъм “ показват опасенията си:
„ Публикуваните в публичното пространство визуализации демонстрират план за привнасяне на редица непознати на естетиката, стила и времето на строителството на постройката детайли – цялостна смяна на фасадата придаваща нов темперамент, незапазващ достоверните мазилка и каменна облицовка; промени в хармоничното разположение на прозоречните отвори и незапазване на растерното им членение и др, които несъмнено ще заличат истинския тип на плана на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. Апелираме към опазване на достоверността на постройката: нейните размери, материали и елементи в оптимално непосредствен до истинския тип. Само по този начин капиталовият план ще бъде в действителност план, обвързван фактически с културата на Бургас. „
Ще се резервира ли един от най-ценните мостри на междувоенната архитектура в града, зависи от волята на разнообразни институции, експерти и полемики, в които бургазлии би трябвало да вземат присъединяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР