Фондът на фондовете представи още допълнителни варианти за помощ към

...
Фондът на фондовете представи още допълнителни варианти за помощ към
Коментари Харесай

Още варианти за помощ към бизнеса, но отново с кредити

Фондът на фондовете показа още спомагателни разновидности за помощ към българския бизнес. Те обаче още веднъж са свързани с в допълнение финансиране на преференциални условия. Част от микрокредитите са даже опция на мярката 60 на 40, препоръчана от страната.
" Смятаме, че комбинацията от обществен и частен запас се ускорява от ден на ден. Знаем, че частните вложители са внимателни в тази обстановка. Нашите старания са свързани с това да създадем ресурса, с който разполагаме, наличен за пазара ". Това съобщи на конференция в Министерския съвет Светослава Георгиева, изпълнителен шеф и член на управителния съвет на Фонда на фондовете по отношение на предложенията към бизнеса за излизане от икономическите последици от рецесията, свързани с COVID-19.
Ще предоставим на банките гаранции в размер на 170 млн. лева, като ще чакаме да обезпечат в идната една година портфейл до 850 млн. лева заеми в оборотни средства до 10 години, стана ясно още от думите на Георгиева. Целта тук е ние да предоставим краткотрайна поддръжка и подкрепяне на предприятия в условия на икономическа неустановеност. Целта е да се облекчи адмнинистративната тежест, сподели още Светослава Георгиева.
Омбисляме възможността тези заеми да бъдат предоставени безлихвено - изключително при компании, които имат воля и предпочитание да запазят заетостта си такава, каквато е била, във времето преди рецесията, изясни изпълнителният шеф на Фонда. Тя акцентира, че към този момент работи скица за поддръжка на най-малките и започващите предприятия с къса или съвсем никаква бизнес история. Целта на тази мярка е да поддържа заетостта в дребния и частния бизнес. Инструментът все още има разполагаем 24 млн. лева
За компании без кредитна история, предприятията, които дават отговор на изискванията, могат да получат заем до 50 000 лева - при облекчени условия и по-ниски от пазарните лихви. По тази линия ние водим диалози с отрасловото министерство и вероятно даже да предложим безлихвени заеми за тези най-малки и най-уязвими компании и предприятия, разяснява Георгиева.
По думите ѝ на трето място Фондът на фондовете има богат портфейл от принадлежности, с цел да форсира процеса на финансиране. Стартиращи компании и новаторски предприятия имаме вяра, че са бъдещето след рецесията. Ресурсът, който имаме разполагаем, е 150 млн. лева Георгиева съобщи, че Фондът ще продължи да поддържа общини и планове, които развиват градската среда, в която живеем.
Според Александър Георгиев, изпълнителен шеф и член на управителния съвет на Фонда, задачата сега е да се облекчи финансовият товар върху всички компании, а въпреки това - да се даде повече убеденост на банковата система, която да изиграе своята роля в поддръжка на бизнеса. Георгиев посочи, че финансовият артикул може да се употребява и във времето след изключителното състояние, само че благодарение на една такава гаранционна скица, банките биха имали убеденост на кредитират бизнеса. По думите на Георгиев микрокредитите на Фонда са опция на мярката 60 на 40. Експертът разясни обаче, че сега не престават договарянията с банките по механизмите.
Мартин Дановски от управителния съвет на Фонда сподели, че България извънредно навременно е въвела първата категория ограничения, които са най-необходими за опазване на здравето и живота на хората. Първата вълна стопански ограничения беше ориентирана към опазване на заетостта и човешкия капитал. Фондът на фондовете счита, че може да способства за това тези общи старания да имат добър резултат, смята още Дановски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР