Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на

...
Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на
Коментари Харесай

Асен Василев пред bTV: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

Фондът на фондовете и Българската банка за развиване са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев в първото му телевизионно изявление в „ 120 минути “, откогато е на поста.

„ Има един разход от 22 млн. лева от Фонда на фондовете, който за мен е мощно притеснително, защото той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който би трябвало да ръководи парите, които се дават по гаранционни схеми, ръководи малко над 1 милиарда лева публичен запас, главно от европейските оперативни стратегии. Тази седмица ще създадем подробен обзор какво се случва там, защото Фондът, за мое огромно удивление, е на загуба и има потребност МФ да го субсидира “, съобщи Василев.

Българската банка за развиване за предходната година е отчела загуби в размер на 120 млн. лева

Големите длъжници

През седмицата Василев заяви, че Националната организация по приходите е отписала за 3 година към 10 милиарда лева като несъбираеми задължения. Днес той добави, че наказателните лихви и ревизионните актове са към половината от сумата, т.е. чистите отговорности са към 5 милиарда лева

„ Има кухи компании и Данък добавена стойност източване, където мъчно ще се събере нещо, само че съм благополучен да разглася, че една не дребна част от компаниите на първата страница, огромните длъжници, към този момент се обадиха и започнаха да договарят за форма и метод на погашение “, сподели Василев и даде образец с компания „ Брикел “, чиито отговорности са в размер на 42 млн. лева

Според него е необяснимо по какъв начин може да се стигне до струпване на задължения от порядъка на 20-30-40 млн. лева

„ Всички знаем, че в случай че един месец не си платиш налозите или осигуровките, Национална агенция за приходите бързо реагира и стартира да си ги търси. Тоест, с цел да се стигне до такова огромно струпване или не е имало реакция, или тази реакция по някакъв метод е била “, разяснява финансовият министър.

За Румен Спецов

На въпрос дали измежду длъжниците е компанията „ Гранекс трейдър “ на новия шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов. Василев отговори:

„ През 2017 година той напуща България и отива в Ню Йорк, по-късно в Дубай и си продава компанията. От там-нататък, индивидът не знае какво се е случвало с компанията, дори не е следил. Така че, пояснение би трябвало да се потърси от индивида, който е купил компанията от господин Спецов “.

В предходно свое изявление финансовият министър разказва Спецов като благонадежден за „ непознатите сътрудници “, през днешния ден разясни, че шефът на Национална агенция за приходите е работел интензивно с „ Европол “.

Разговор за милиарди

Василев изясни, че сега България разполага с малко над 8 милиарда лева, от тях обаче към 5 милиарда лева не могат да се употребяват.

„ Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 милиарда лева Изпълняваме бюджета по този начин, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разноски, а такива е имало много до май месец, те се вършат за сметка на съкращаването на други разноски “, сподели Василев.

Първото тримесечие държавната хазна излезе на минус с 600 млн. лева Предишното държавно управление заложи недостиг на годишна база от 4,9 милиарда лева поради антикризисните ограничения. На въпрос: „ Ще успеем ли да се впишем в тази прогноза? “, Василев сподели: „ Няма да има проблем да се остане в границите на заложения недостиг. Това не значи, че не би трябвало да се направи актуализация на бюджета “.

По думите му Националната организация по приходите и Агенция „ Митници “ са почнали разбор, който би трябвало да покаже по какъв начин да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния конфликт с водача на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев разяснява:

„ Още първия ден споделих, че е била нужна актуализация на бюджета. Г-н Борисов от много време ръководи, само че жителите не са специалисти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и недостиг, като всеки от тези три параметъра е стеснен. Ако има спомагателни разноски, ние можем да преструктурираме разходната част, само че нямаме право да увеличим разноските. Нуждата от актуализация не идва от това, че салдото сред приходите и разноските е нарушен, потребността от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разноските за пенсии и ограничения, за април и май тези разноски не бяха заложени, а бяха направени “, изясни финансовият министър.

Той добави, че с цел да се покрие мярката към бизнеса „ 60/40 “ са дръпнати 20 млн. лева от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лева към пенсиите са взети пари от разноските на всички министерства – по 0,8% от бюджетите им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР