Фокача с черни маслини за всяко време на деня и

...
Фокача с черни маслини за всяко време на деня и
Коментари Харесай

Фокача с черни маслини

Фокача с черни маслини за всяко време на деня и за всяко ядене

Необходими Продукти

● брашно - 480 г + за доизмесване
● вода - 350 мл леко затоплена
● зехтин - 30 мл + за намазване
● квас - 25 г жива
● маслини - 50 г черни, обезкостени
● риган - 1 с.л. сушен
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Разтворете маята в половината от водата с лъжичка захар и оставете да шупне.

Смесете в купа сухите съставки - пресятото брашно, сол и риган. Направете кладенче и в него сипете останалата вода, зехтина и шупналата квас.

Разбъркайте, с цел да обедините съставките в меко и лепкаво тесто. Поръсете още брашно в случай че прецените, че е нужно, само че знайте, че за тази фокача тестото би трябвало да остане доста меко и мощно хидратирано. Ще бъде мъчно да омесите на ръка, по тази причина използвайте миксер с плъгини за тесто и по този начин ще постигнете нужната разтегливост и гладкост.

Оставете да втаса за 40 минути в топло помещение, след което прибавете нарязаните на дребно черни маслини. Грамажът разказан в рецептата е на обезкостени маслини. Разбъркайте или омесете с намазнени ръце.

С помощта на шпатула сипете тестото в плоската тавичка на фурната, авансово намазана със 2 с.л. зехтин или покрита с хартия за печене.

С пръсти разтеглете тестото на еднакъв слой по цялата повърхнина и оставете да втаса още един път за 30 минути.

Изпечете в авансово загрята на 220 градуса фурна за 25-30 минути.

Тази фокача с черни маслини остава мекичка и доста приятна даже и до идващия ден, в случай че е завита с чиста забрадка.

Може да придадете лека хрупкавост на коричката й, като преди сервиране нарежете и запечете леко на изсъхнал тиган от всяка страна. По този метод се усеща още повече и ароматът на маслини и риган.

Също по този начин обичам да сервирам тази фокача намазана с прекрасен зехтин и пресни клончета розмарин, от които се долавя луксозен мирис, сливащ се с всичко останало.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР