Флотилията от дронове с антени ще осигури 5G покритие до

...
Флотилията от дронове с антени ще осигури 5G покритие до
Коментари Харесай

Британци сбъдват мечтата за масов и свръхбърз 5G интернет


Флотилията от дронове с антени ще обезпечи 5G покритие до всяко кътче на планетата
(снимка: Cambridge Consultants / видео)

Визионерска стратегия на английски инженери дава обещание да сбъдне фантазията за свръхбърз 5 G достъп до интернет за всички хора по света. Амбициозният план е дело на компанията Cambridge Consultants, част от Capgemini.

Работейки в съдействие със стартъпа Stratospheric Platforms Limited (SPL), инженерите на са основали безжична антена, която е друга от всичко виждано до момента, като обезпечава налична съгласуваност посредством флотилия от безпилотни самолети (дронове) с нулеви излъчвания, издигани във въздуха на височина 20 000 метра за повече от седмица.

Системата може да се осъществя с дребна част от разноските за създаване и поддържане на и оказва минимално влияние върху околната среда, заради своята атомна енергийна система с нулеви излъчвания. Подобна флотилия от дронове може да пренапише стопанската система на мобилните широколентови връзки.

Антената с повърхност от три метра и тегло единствено 120 кг се смята за най-голямата по рода си комерсиална въздушна информационна система. Създаденият първообраз е плод на четиригодишен план, осъществен взаимно с английския стартъп SPL.

SPL създава платформа за висока надморска височина (HAP) и информационна система, работеща в, с цел да обезпечи налична и бърза съгласуваност до всяко кътче на света. Единичен HAP ще обезпечи покритие на повърхност до 140 километра в диаметър, еквивалентно на разполагането на стотици днешни земни мачти.

Флотилията от към 60 HAP би могла да обхване цялото Обединено кралство, осигурявайки отмерено географско покритие с от над 100 Gbps. С коренно по-ниски разноски, тази нова платформа има капацитет да достави интернет на несвързаните територии в развиващия се свят, да запълни пропуските в покритието в развития свят и да подсигурява, че селските региони няма да останат без връзка на никое място по света.

В допълнение, обезпечава дълготрайна работа на въздухоплавателни средства с ниско влияние върху околната среда, ниско равнище на звук, нулеви CO2 и NOx излъчвания.
още по тематиката
SPL към този момент е приключил първото си сполучливо тестово тестване. Очаква се разпространяването на услугата да стартира в Германия през 2024 година

Cambridge Consultants разполага с един от най-големите в света самостоятелни екипи за разработка на безжични мрежи и тази нова антена е перлата в достиженията на компанията. Концепцията е потвърдена с първообраз, който е една осма от планувания цялостен размер. Преодолени са основните механически провокации в границите на симулирани полетни условия и е потвърдено, че модулният дизайн може да се мащабира безпроблемно.

Всяка антена създава 480 обособени, управляеми лъчи, които покриват избрани зони на земята като пътища, железопътни линии или транспортни платна. Способността да създава стотици лъчи разрешава на антената да употребява наново спектъра, осигурявайки бързо и отмерено покритие в цялата зона.

Уникалната, напълно цифрова дарба за образуване на лъча дава голяма еластичност при разгръщането на услугите, позволявайки преконфигуриране по време на полет за даване на услуги отвън обсега на стандартните. Това включва следене на мобилни консуматори, включително влакове и самостоятелни транспортни средства, и обезпечаване на покритие тъкмо там, където е належащо – да вземем за пример на националните граници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР