Физическите карти се виртуализират с вградени и интегрирани SIMДобрата стара

...
Физическите карти се виртуализират с вградени и интегрирани SIMДобрата стара
Коментари Харесай

Бумът на eSIM/iSIM предвещава нова ера в клетъчния IoT

Физическите карти се виртуализират с вградени и интегрирани SIM

Добрата остаряла SIM карта бързо отстъпва на eSIM: новата технология ща прескочи прага от 500 млн. броя още тази година  (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на eSIM/iSIM ще надвиши 500 милиона броя до края на 2023 година, трансформирайки се в предвестител на новата епоха на клетъчния IoT. Два фактора евентуално ще подтикват растежа на eSIM и iSIM: наредбите за киберсигурност и спецификациите на GSMA, отбелязва IoT Analytics, профилиран пазарен анализатор на IoT трендовете, в най-новия си отчет.

„ Очевидно eSIM технологията д на път да стане главната SIM технология през идващите 2-3 години, надминавайки своите „ сътрудници “, разяснява Сатяжит Синха, основен анализатор в IoT Analytics. „ Очаква се тази смяна да бъде последвана от нахлуването на iSIM. За тях се планува да придобият известност с помощта на усъвършенстваните функционалности за сигурност, в това число хардуерна отбрана. Вероятно ще станем очевидци на еволюционен преход от eSIM към iSIM технологията “.

500 млн. eSIM/iSIM през 2023 година

Клетъчният пазар претърпява забележителна смяна: картите с физически модул за идентичност на клиента (SIM), каквито ги познаваме, се виртуализират под формата на вградени SIM (eSIM) или интегрирани SIM (iSIM).

През 2023 година пазарът на IoT модул eSIM/iSIM е подготвен да надмине границата от 500 милиона бройки. Всъщност, единствено през първото тримесечие на годината над 450 милиона IoT модула към този момент са в положение да поддържат eSIM или iSIM – това прави почти 16% от всички 2,8 милиарда дейни клетъчни IoT връзки в световен мащаб. Тези данни демонстрират възходящото търсене на гъвкави, бързи и ефикасни решения за свързване в новата епоха на клетъчния IoT.

Динамиката на клетъчния IoT пазар

Възходът на eSIM/iSIM технологията не е просто софтуерен прогрес. Това е смяна на парадигмата, споделят анализаторите. Става въпрос за безпроблемната интеграция на IoT устройства, опростяването на свързаността и подобряването на потребителското преживяване. Използването на eSIM/iSIM може да помогне на бизнеса да понижи времето за излизане на пазара и да усъвършенства успеваемостта на внедряването на IoT решения.

Предимства пред обичайните SIM карти

Технологиите eSIM/iSIM оферират нараснала еластичност и редуцират времето за даване на IoT устройства.

Като вършат допустимо другите джаджи да бъдат „ снабдени “ с разнообразни профили от оператора от разстояние, тези нови „ карти “ разрешават безпроблемно превключване сред разнообразни мрежи без нужда от физическа смяна на SIM картата. Подобна еластичност е изключително потребна за компании, които внедряват IoT устройства на едро, из цели страни или райони.

Освен това опцията за отдалечено даване и актуализиране на eSIM/iSIM икономисва време и опростява процеса на внедряване, изключително при широкомащабни IoT внедрявания. Това дава опция на бизнеса да се приспособява бързо и да усъвършенства своите IoT планове.

Няколко автомобилни компании, в това число BMW, Audi, Tesla и Volkswagen, към този момент разчитат на eSIM технологията, с цел да оферират „ свързани коли “. Чрез съответните си платформи тези компании могат отдалечено да задействат, ръководят и превключват профили в разнообразни мобилни мрежи. Това разрешава повече еластичност и мащабируемост при внедряването на IoT.

После, компактната eSIM/iSIM разрешава самите IoT устройства да са по-малки, по-леки от обичайните устройства, основани на SIM карта. По-специално, технологията eSIM/iSIM улеснява създаването на интелигентни етикети, които са тънки като хартия устройства, предлагаши точно, тъкмо и несъмнено следене на дребни и леки продукти.
още по темата
DB Schenker, логистичният клон на Deutsche Bahn, внедри решение за ултратънки смарт-етикети за следене на дребни товарни колета в международен мащаб.

Подобрената сигурност с вградени защитни детайли е третото преимущество на новата рехнология пред остарялата. eSIM/iSIM включва вградени защитни детайли, осигуряващи разширени функционалности за сигурност спрямо обичайните SIM карти. Наричат това „ хардуерен източник на доверие “ въз основата на асиметрично криптиране, осигурявайки сигурна връзка от край до край.

Функциите за сигурност в eSIM към този момент намират приложение в транспортните средства на Tesla по отношение на функционалности като отдалечено наблюдаване на автомобила, софтуерни актуализации и актуализации „ по въздуха “ за фърмуера на автомобила. eSIM работи като решение за несъмнено запазване на криптографски ключове и документи, употребявани за засвидетелствуване и криптиране.

Бъдещето на eSIM/iSIM в клетъчния IoT

Гледайки напред, анализаторите чакат бързо, динамично нахлуване на технологията eSIM/iSIM на клетъчния пазар.

„ С напредването на промишлеността ние считаме, че eSIM ще се трансфорат в преобладаваща SIM технология през идващите 2-3 години. След това, със идващия цикъл на модулен хардуер, iSIM евентуално ще стартират да сграбчват пазарен дял, защото оферират усъвършенствани функционалности за сигурност… В дълготраен проект се чака даже пазарът на eSIM да мигрира към iSIM технологията, като iSIM ще господства на пазара “.

Два фактора евентуално ще подтикват растежа на eSIM и iSIM в клетъчната промишленост. Единият, както към този момент стана дума, е усъвършенстваната сигурност. Принос за това ще имат и регулациите в Съединени американски щати и Европейски Съюз. Вторият фактор обаче са спецификации на GSMA. Новите спецификации SGP.31 и SGP.32 на GSMA ще играят решаваща роля в бъдещето на eSIM/iSIM, опростявайки внедряването на IoT устройства и намалявайки времето за стартиране на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР