Фискалните инспектори на НАП, съвместно с ИА Главната инспекция по

...
Фискалните инспектори на НАП, съвместно с ИА Главната инспекция по
Коментари Харесай

Проверяват морските курорти за „заплати в плик“

Фискалните инспектори на Национална агенция за приходите, взаимно с ИА „ Главната ревизия по труда “ (ГИТ), стартират инспекции по морските ни курорти. Както всяка година, те ревизират дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат подписан трудов контракт, регистриран в приходната организация, и обезпечават ли се чиновниците върху действителната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик. 

През летните месеци на предходната година фискалните инспектори откриха над 780 нарушавания на данъчното и осигурителното законодателство, като огромна част от тях са свързани с укриване на налози и осигурителни вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

Сезонните служащи по морските ни курорти са измежду най-рисковите групи, които получават цялата или част от заплатата си „ под масата “, без тези приходи да се заявяват и върху тях да се внасят осигурителни вноски.

По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, защото се лишават от редица осигурителни права, като компенсациите за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от цялостния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, защото те се пресмятат върху заплатата, на която се обезпечават лицата.
 istock istock
Работниците могат да обмислен загубите си благодарение на калкулатора на уеб страницата: www.zaplatavplik.bg, като вкарат заплатата, на която се обезпечават и тази, която действително получават.  

За да бъдат предпазени трудови и осигурителни права на служащите по време на сезонната им работа, те би трябвало да имат подписан писмен трудов контракт, който да е регистриран в приходната организация.

30-40% от българите получават заплата в плик

Освен чиновниците, заплата в плик ощетява и бюджета, а оттова и значими за обществото сфери, като обществената, здравната, просветителната и други Над 300 млн. лева годишно е вредата за бюджета от заплата в плик. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лева, като през последните години се е стопила с към 100 млн. лева, в резултат на подхванати от Национална агенция за приходите ограничения и разнообразни стопански фактори, припомнят от приходната организация. 

С цел предварителна защита и противопоставяне на явлението „ заплата в плик “, от Национална агенция за приходите следят най-рисковите браншове, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на претовареност през летния сезон.  

Повече информация по отношение на сезонната претовареност и последствията от недекларираните хонорари може да намерите в профилите на Национална агенция за приходите в обществените мрежи Facebook и Twitter, както и в YouTube канала на приходната организация.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР