Фирмите спряха да търсят и да назначават хора през октомври,

...
Фирмите спряха да търсят и да назначават хора през октомври,
Коментари Харесай

Фирмите спряха да търсят и назначават служители

Фирмите стопираха да търсят и да назначават хора през октомври, демонстрира разбор на платформа за търсене на работа. Има спад на оповестените разгласи за работа през предишния месец, като броят им е съвсем 44 000 и е намалял с 8,4% по отношение на септември.

Само в два бранша към момента има растеж на предложенията за работа – за ИТ експерти, където нарастването на офертите през октомври е с 6%, и в " Счетоводство, одит, финанси ", като там обявите са едвам с 1,4% повече.

При всички останали браншове броят на обявите през октомври е намалял. Най-голям е спадът на предложенията в хотелиерството и ресторантьорството – с 28 на 100. В превоза и опазването на здравето офертите са намалели с 15 на 100, а в търговията – с 13 на 100. В строителството обявите падат за месец с 9%, а в производството – със 7 на 100, написа вестник " Труд ".

Продължават да се усилват предложенията за и/или отдалечена работа. През октомври те са със 7% повече, като за последните 4 месеца този растеж е цели 29%. Делът на този тип разгласи през октомври е 13,5%.

И друга наклонност към този момент се обрисува на пазара на труда – за редица позиции стартира да се изисква от претендентите съществуване на така наречен зелен документ, удостоверяващ приключен цикъл на имунизация против COVID-19 или неговото преболедуване.
За момента броят на обявите с такива условия е доста дребен (едва 0,2% от общия брой), само че, сходно на други страни, е допустимо той да нараства заради все по този начин високата заболеваемост и нужда от даване на безвредни условия на труд, настояват специалистите.

Засега преобладаващите разгласи с такова условие са в секторите " Хотелиерство и ресторантьорство " и " Обслужващи действия ".

Почти половината от предложенията за нова работа в България са в София. Офертите за Пловдив са 10 на 100 от всички, за Варна – 8 на 100, а за Бургас и Русе към 3%.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:







Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР