Фирма от Хамбург е играела ключова роля в схема за

...
Фирма от Хамбург е играела ключова роля в схема за
Коментари Харесай

Операция Дисниленд. Или как се заобикалят американски санкции.


Фирма от Хамбург е играела основна роля в скица за експорт на нефт от Венецуела в нарушаване на американските наказания. Какво общо имат с нея синът на губернатора на Красноярск и един съветски алуминиев олигарх?

Съединени американски щати желаят арестуваните двама съветски жители да бъдат екстрадирани

Известен алуминиев олигарх, наследник на съветски губернатор, противозаконен бизнес с нефт от и немска компания, служеща за заслон за заобикаляне на американските наказания. Свързващата нишка сред тях е правосъдно дело, почнало в. Задържането на двама руснаци в и Италия по искане на Съединени американски щати през предходната седмица отекна като същинска бомба.
Редакцията предлага
Арестуваните са Артем Ус, наследник на губернатора на Красноярския край, и предприемачът Юрий Орехов, за който се допуска, че е работил за съветски алуминиев магнат. Губернаторът Александър Ус твърди, че синът му се занимава със легален бизнес, а Вашингтон го преследва, тъй като Ус младши работел " за положителното на Русия ". Американското обвиняване е подвело Ус под отговорност за нарушаването на 12 точки от законодателството, в това число за незаконен експорт, заобикаляне на глобите и пране на пари.

Предстои Италия и Германия да прегледат настояването за екстрадиция в Съединени американски щати. Ако бъдат наказани от американски съд, руснаците са застрашени с до 30 години затвор. Дъждовни води направи разбор на обвиняванията въз основа на обвинителния акт, регистрите в Германия и Русия и митническите бази данни. Наказателното дело може да бъде наречено условно и " Операция Дисниленд ".

Кои са главните настоящи лица?

Обвиняемите са Ус, Орехов и още трима руснаци, за които се счита, че са им помагали. Според материалите по делото те са се занимавали с доставката на за Русия и Китай. Става въпрос за покупко-продажби на стойност стотици милиони долари, които са в нарушаване на американските наказания, наложени на Венецуела. В обвинителния акт се споделя, че в кореспонденцията с венецуелските си съучастници Ус и Орехов наричали глобената от Съединени американски щати латиноамериканска страна " Дисниленд ", а във подправените митнически заявления петролът, закупуван и изнасян от тях, фигурира като " ориз " или " зелен грах ".

Петролните танкери са изключвали GPS транспондерите незабавно, откакто напускали териториалните води на " Дисниленд ". Американските следователи настояват, че част от парите са били превеждани в, а друга част са били разплащани в долари. Схемата е включвала и банка от Панама.

Използването на американската валута е изиграла неприятна смешка на забърканите в петролната " търговия ", защото всеки паричен превод в долари минава през кореспондентски сметки в Съединени американски щати. Според американското законодателство това е задоволително, с цел да се одобри за факт юрисдикцията на Съединени американски щати и да се издигнат обвинявания в злонамерено потребление на американската финансова система и за пране на пари.

Венецуела: петролна рафинерия на държавната компания Petroleos de Venezuela (PDVSA)

Използването на американски имейл услуги и платформи за изпращане на известия пък е помогнало на проверяващите да получат достъп до кореспонденцията на руснаците, която стои в основата на доказателствата против тях.

" Престъпни сътрудници на олигарсите "

Нюйоркският прокурор Бреон Пис назова руснаците " незаконни съдружници на олигарси ", чиито дейности " подкопават сигурността, икономическата непоклатимост и върховенството на закона по света ". В разкрития обвинителен акт се загатва съответно за един " алуминиев " олигарх. Същевременно съветската компания Русам, чийто максимален акционер е, разгласи на 21 октомври, че " доколкото ѝ е известно "  не е забъркана в покупко-продажби с венецуелски нефт. Тя даде обещание и вътрешно следствие. Русал напомни още, че е била извадена от листата със наказания на Съединени американски щати през 2019 година след метаморфоза, при която Дерипаска е понижил своето присъединяване от 70 на 45 %.

Американското правораздаване проверява и немската компания NDA Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH от Хамбург (NDA). Тя е основана е през 2007 година от Юрий Орехов и е купувала венецуелския нефт. Според немските регистри напролет на 2018 г. синът на губернатора на Красноярск е получил 50-процентов дял в NDA. Събитието съответствува с налагането на американските наказания против Русал на Олег Дерипаска.

В схемата е забъркана компания на съветския милиардер Олег Дерипаска

Юрий Орехов е някогашен началник на компания за алуминий, " благосъстоятелност на съветски олигарх ", твърди американското Министерство на правораздаването. Дъждовни води съумя да удостовери косвени връзки на руснака с съветски алуминиев магнат. Орехов е общоприет шеф на Енисейския металургичен цех, регистриран на територията на Красноярския металургичен цех (Крамаз), в който Олег Дерипаска има миноритарно присъединяване посредством кипърска офшорка.

Работили ли са руснаците за " алуминиевия олигарх "?

Оповестената преписка сред Ус и Орехов свидетелства, че последният е обвързван с продавачи и купувачи на нефт. Синът на губернатора, в това време, е имал персонални контакти с " алуминиевия олигарх " и е можел да се среща с него. Орехов постоянно е докладвал на Ус за доставките на венецуелски петрол. Ус пък е изпратил на Орехов документ, в който се показва, че немската компания NDA GmbH е помогнала за заобикалянето на глобите, като е доставяла нефт за оборудванията на " алуминиевата компания " в Гвинея. В тази западноафриканска страна развива активност точно Русал.

Петрол от Венецуела с 40% отстъпка

Американските следователи настояват още, че разполагат с имейл от обвинените до член на съветската Дума, който е непосредствен до " алуминиев олигарх ". В кореспонденцията бил обещаван венецуелски нефт с 40% отстъпка " поради рисковете ". Орехов назовава алуминиевата компания " компанията майка " и е изпратил линк към публикация в Уикипедия за " алуминиевия олигарх ". Венецуелският нефт е бил закупуван основно от " алуминиевата компания ", като едвам през 2022 година в прихванатата преписка се приказва за различен огромен клиент - държавна китайска компания за петрол и газ.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР