Фирма, която се грижи да дезинфекцията на границата с Турция,

...
Фирма, която се грижи да дезинфекцията на границата с Турция,
Коментари Харесай

Фирма е спечелила 27 млн. лева от дезинфекция на границата с Турция

Фирма, която се грижи да дезинфекцията на границата с Турция, е спечелила 27 милиона лв. за последните пет години, макар че активността й е можело да бъде вършена от Българската организация по сигурност на храните. Става дума за компанията " ПиЕФСи " ЕОДД, демонстрира следствие на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд. Мястото на граничните пунктове " Капитан Андреево " и " Лесово " на границата с Турция, където се дезинфектират колите, нашумява с прозвищата " златната локва " и " златния мочур " още през 2013 година.
Не е ясно за какво БАБХ се е отказала от тази активност, която би носила доходи в нейната хазна. Още повече, че въпросната стерилизация е предоставена на организацията със закон. Дейността би трябвало да се прави от ветеринарен доктор, който е назначен от БАБХ.
Договорът с частната компания е подписан от организацията в последния ден от първия кабинет " Борисов ". Фирмата " ПиЕфСи " е основана пет дни по-рано, без да има опит и потенциал за стерилизация, само че още от първия миг стартира да генерира чудесни облаги.
През първата година облагата 1.3 милиона лв.. След пет години облагата се усилва до 8.7 милиона лв. годишно. Общо за последните пет години облагата е близо 27 милиона лв..
Разходите за активността на компанията са 10 пъти по-ниски от приходите. Проблемът е, че компанията прибира такса на границата с Турция, която по закон може да бъде вземана единствено от обществен орган. Таксите би трябвало да се прибират на равноценност, а това не е по този начин, тъй като се генерира огромна облага. Не е ясно и за какво въобще би трябвало да се заплаща такса за сходно обслужване.
Въпреки че Генка Шикерова е осъдила БАБХ да даде публично контракта с компанията преди шест месеца, организацията продължава да не извършва правосъдното решение. Представителите на компанията, която в това време е сменила собствеността си, също отхвърлят коментар. Те декларират, че са проверявани неведнъж от управляващите и съблюдават закона.
Сега компанията " Пи Еф Си " продължава да събира пари на границата с Турция, макар че договорът с страната би трябвало да е изтекък. Той е подписан за пет години през март 2013 година, а няма информация да е сключван анекс.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР