Фиона Харвив статия за британския Гардиън В ЕС започва кампания

...
Коментари Харесай

Изчезването на малките ферми в ЕС

Фиона Харвив публикация за английския " Гардиън "
В Европейски Съюз стартира акция за обширни промени в региона на земеделските дотации в опит да бъде спрян спадът в броя на дребните ферми в съюза и те да бъдат предпазени против възходящата централизация в бранша. Тя е резултат от траялото с десетилетия финансиране по досегашните схеми на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Данните демонстрират, че броят на птицефермите и животновъдните ферми в Европейски Съюз е понижен с 3.4 млн. до 5.6 млн. сред 2005 и 2016 година (последната, за която са налице изчерпателни данни). Паралелно обаче е растял броят на домашните птици и добитъка, което приказва за голяма интензификация на земеделието и изяснява изгубването на дребните ферми. Общият брой на всички типове ферми в Европейски Съюз е понижен през същия интервал от 14.5 млн. на 10.3 милиона.

Този развой - повече животни, събрани в по-малък брой ферми, доста от които са огромни уреди от заводски вид, е артикул точно на ОСП, която господства в земеделието в Европейски Съюз от въвеждането й през 1962 година Най-големите фермери се възползват най-вече от системата на субсидиране: към 80% от директните заплащания в размер на 40 милиарда евро отиват единствено за 20% от фермерите.

" Причината, заради която загубихме 4 милиона ферми в Европейски Съюз, беше неправилната ОСП. Подкрепата беше прекалено много за индустриалното земеделие и незадоволителна за дребни и междинни ферми ", признава еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. Реформите, които ще бъдат препоръчани на Европейски Съюз, включват ограничения за поощряване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да одобряват органични стандарти за отглеждането на животни и да употребяват по-малко химически торове и пестициди.

" Защитата на дребните и междинните производители е приоритет. Не е правилно, че се нуждаем от все по-големи ферми за подсигуряването ни с храна. Малките също могат да извършват тази задача, дружно с изгодите за околната среда и здравето ", сподели Войчеховски пред " Гардиън ". По думите му сред европарламента и Европейския съвет има единодушие, че това е доста значимо и от позиция на измененията в климата и опазването на биологичното многообразие.
Капитал - брой 21
Тези промени могат да спрат в някаква степен бързата гибел на дребни ферми в Европейски Съюз, само че връщането към тях в целия блок наподобява малко евентуално. Данните демонстрират, че във Франция, Германия и Нидерландия са изчезнали над една трета от животновъдните и птицефермите. Близо 120 000 птицеферми са закрити във Франция сред 2005 и 2016 година и близо 36 000 в Германия. Фермите са или изоставяни в по-малко продуктивни региони, или са погълнати от основаните големи предприятия в бранша.

Въздействието на ОСП може да се види и в по-новите страни членки. Източноевропейските фермери претърпяха още по-голямо разтърсване след присъединението към Европейски Съюз: от 2005 година България е изгубила 72% от животновъдните и птицефермите си, Унгария - 48%, Полша - 54%, и Словакия - 72%.

Производството на храни се усили, само че околната среда пострада. Броят на птиците в земеделските земи в Европейски Съюз е намалял на половина за три десетилетия съгласно Европейския съвет за броене на птиците. Популациите на инсекти също. Само една четвърт от типовете в Европейски Съюз имат добър природозащитен статус, като съгласно европейския контролен орган 80% от основните местообитания са в неприятно положение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР